Sezon mazurkowy w pełni ;) Dziś polecam Wam niebo w gębie - mazurek z czekoladą, kawą i wiśniami... Kompozycja idealna... Koniecznie zróbcie na zbliżające się święta! Inspiracja
Składniki:- 180 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 1/2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 200 g białej czekolady
- 30 g masła
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 125 ml śmietany kremówki
- 200 g wiśni w syropie
- 25 g mlecznej czekolady
Sposób przygotowania ciasta: (dla zabieganych polecam gotowe ciasto kruche)
Mąkę posiekaj z masłem. Dodaj żółtka, cukier i śmietanę. Szybko zagnieć, owiń folią i odłóż do lodówki na 2 godziny. Rozwałkuj na dowolnie wybrany kształt mazurka. Pamiętaj o zrobieniu wyższego brzegu. Piecz w temperaturze 200 st. przez 20 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
Do rondelka wlej śmietanę, dodaj kawę i zagotuj. Odstaw z ognia, dodaj masło i połamaną białą czekoladę. Wymieszaj na gładką polewę. Wylej na upieczony spód i poczekaj aż zgęstnieje.
Na zastygniętą masę wyłóż wiśnie i polej roztopioną mleczną czekoladą.