Zawsze późną wiosną czy też wczesnym latem, gdy temperatura powietrza zaczyna rosnąć przypominam sobie o chłodnikach. Szczególnie lubię ten z botwinki. Jest lekki, orzeźwiający i ma w sobie smaki bezsprzecznie kojarzące się z przełomem maja i czerwca...Jedliście? Nie? To koniecznie spróbujcie :)
Składniki:- 2 litry bulionu warzywno-drobiowego
 - 1 pęczek botwinki z kilkoma dużymi buraczkami
 - 2 łyżeczki soku z cytryny
 - 1 łyżeczka octu ryżowego lub winnego
 - sól
 - pieprz
 - 1 l kefiru
 - 10 rzodkiewek
 - pęczek posiekanego koperku
 - awokado
 - ugotowane na twardo jajka
 
Sposób przygotowania:
Botwinkę opłucz, osusz i drobniutko posiekaj razem z buraczkami. Bulion zagotuj i dodaj posiekane warzywa. Posól i gotuj, aż botwinka zmięknie - ok. 15-20 minut. Dodaj sok z cytryny i ocet, dopraw solą i pieprzem. Wywar ostudź.
Do ostudzonego wywaru dodaj kefir, pokrojone w kostkę rzodkiewki, posiekany koperek. Wymieszaj.
Przed podaniem dodaj pokrojone w kostkę awokado i przekrojone na pół jajko na twardo.