Od maja zeszłego roku systematycznie piekłam chleb żytni na zakwasie... Do czasu, aż mojej córci, która zjadała go najwięcej z racji przestrzeganej diety, się nie znudził.
Jakiś czas poszukiwałam przepisu alternatywnego. Trafiłam TU na chleb żytni na drożdżach i postanowiłam spróbować. Na razie jej smakuje ;)
Składniki:- 750g mąki żytniej 720
- 250g mąki żytniej 2000
- 50g drożdży świeżych
- 2 łyżeczki soli
- 700 ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki miodu
- 3 łyżki oleju
- olej+mąka do wysypania formy
Sposób przygotowania:
Mąkę żytnią 720 i mąkę 2000 wymieszaj dokładnie w dużej misce. Dodaj 500 ml ciepłej wody i zostaw na godzinę.
Następnie dodaj 200-250 ml ciepłej wody, sól, pokruszone drożdże, miód i wymieszaj ponownie bardzo dokładnie. Polecam wyrabianie za pomocą miksera i haków do wyrabiania ciasta. Wyrabiaj około 4-5 minut. Ciasto odstaw na 60-90 minut w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
Gdy wyrośnie, ponownie wyrób i przełóż do formy wysmarowanej olejem i posypanej mąką. Blachę z ciastem odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Uprzedzając pytania - używam jednej dużej keksówki i jednej małej. Za pierwszym razem ciasto mi uciekło jeszcze przed pieczeniem ;)
Chleb wstaw do piekarnika nagrzanego do 250 st., piecz 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. i piecz 50 minut.
Po upieczeniu wyjmij chleb z formy na kratkę i wystudź.