Makowiec zawijany to tradycyjny wypiek świąteczny. Całkowicie niejadalny dla osób na diecie bezcukrowej czy bezglutenowej. W minione święta Bożego Narodzenia okazało się jednak, że istnieje jego inna wersja! Wersja bez cukru i bez glutenu! Nie wierzycie?
Ja też nie wierzyłam, aż upiekłam i spróbowałam. Nie ukrywam, że bardzo się bałam finalnego efektu - rewelacyjne składniki (nierzadko drogie) mogły wylądować w koszu. Autorka tego przepisu również się tego obawiała, ale zarówno jej test, jak i mój wypadły pomyślnie. Rodzinka się zachwycała, a ja byłam szczęśliwa, że wszystkim równo mogą się uszy trząść - także córci na diecie :)
Składniki:
masa makowa
- 500g suchego maku
- 100g rodzynek
- sok z 1/2 pomarańczy
- 3 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 2 łyżki rumu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100g drobno posiekanych orzechów włoskich
- 100g płatków migdałowych
- skórka pomarańczowa z 1 sparzonej pomarańczy
- 100g pokrojonych suszonych śliwek
- 6 łyżek miodu
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
ciasto
- 250g mąki migdałowej
- 200g mąki gryczanej
- 6 łyżek mielonego siemienia lnianego
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki octu winnego
- 300g mleka roślinnego
- ziarenka z 1 laski wanilii
- kilka kropel ekstraktu migdałowego
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 2 łyżki rumu
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 100g miodu
Sposób przygotowania:
Mak zalej wrzącą wodą - tak, by go nią przykryć. Przykryj i zostaw na noc. Rano odlej nadmiar wody i zmiel dwukrotnie. Do powstałej masy dodaj pozostałe składniki.
Kaszę jaglaną wymieszaj z 2 łyżkami masy makowej i zblenduj. Dodaj siemię lniane i pozostałą masę makową. Dokładnie wymieszaj. Możesz dosłodzić miodem.
W misce wymieszaj mąki, siemię, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. W drugiej rozpuszczony olej kokosowy, miód, sok, ekstrakt migdałowy, ocet, mleko i ziarenka wanilii.
Do mokrych składników dodaj suche, wymieszaj i zagnieć ciasto. Przełóż je na stolnicę oprószoną mąką gryczaną i za pomocą wałka uformuj prostokąt o długości 40 cm i szerokości ok. 25 cm.
Na ciasto wyłóż i rozprowadź masę makową zostawiając 2 cm od brzegu. Zwiń roladę, a końce mocno sklej. Przełóż makowca na papier do pieczenia i zawiń dwukrotnie pozostawiając ok. 1 cm luzu.
Makowiec piecz w 160 st. z termoobiegiem ok. 60-70 minut. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia. Najlepiej się kroi wychłodzony w lodówce.