To delikatne ciasto to propozycja dla osób, które chcą spróbować czegoś innego. Niekoniecznie są fanami babki piaskowej. Zadowoli też osoby poszukujące zdrowszych wersji klasycznych wypieków...
Składniki:- 200 ml jogurtu naturalnego greckiego
- 120 ml oliwy
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- szklanka wymieszanych otrąb, posiekanych migdałów, płatków owsianych i zmielonego siemienia lnianego
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 3 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
W jednej misce wymieszaj suche składniki - mąkę, otręby, migdały, płatki owsiane, proszek i sodę.
W drugiej ubij całe jajka z cukrem. Dodaj oliwę i zmiksuj. Do mokrych składników dosyp wymieszane suche. Mieszając, dodawaj stopniowo - po 2-3 łyżki - jogurt. Ciasto przełóż do formy babkowej z kominkiem.
Piecz ok. 50 minut w 150 st.
Po wystudzeniu możesz polukrować lub posypać cukrem pudrem.