To delikatne ciasto to propozycja dla osób, które chcą spróbować czegoś innego. Niekoniecznie są fanami babki piaskowej. Zadowoli też osoby poszukujące zdrowszych wersji klasycznych wypieków...
Składniki:- 200 ml jogurtu naturalnego greckiego
 - 120 ml oliwy
 - szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
 - szklanka wymieszanych otrąb, posiekanych migdałów, płatków owsianych i zmielonego siemienia lnianego
 - 1/4 szklanki cukru trzcinowego
 - 3 jajka
 - łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
 
Sposób przygotowania:
W jednej misce wymieszaj suche składniki - mąkę, otręby, migdały, płatki owsiane, proszek i sodę. 
W drugiej ubij całe jajka z cukrem. Dodaj oliwę i zmiksuj. Do mokrych składników dosyp wymieszane suche. Mieszając, dodawaj stopniowo - po 2-3 łyżki - jogurt. Ciasto przełóż do formy babkowej z kominkiem.
Piecz ok. 50 minut w 150 st.
Po wystudzeniu możesz polukrować lub posypać cukrem pudrem.