Od czasu do czasu zdarza mi się stworzyć torty pokryte lukrem plastycznym. Muszę przyznać, że lubię się czasem tak pobawić, a moja radość rośnie proporcjonalnie do zachwytu gości czy osób, które mnie o takie wypieki poproszą. A największym komplementem jest zdanie: „Nie wiedziałem/ łam, że taki tort może pięknie wyglądać i jednocześnie tak dobrze smakować.” Tort ze zdjęcia to moje najnowsze „dzieło”, robiony na księżniczkowe przyjęcie urodzinowe córki mojej przyjaciółki. Pod suknią kryje się biszkopt przełożony kremem z nutelli i serka mascarpone – pyszne połączenie. Oba przepisy znalazłam na moich wypiekach . Oczywiście nie musicie toru obkładać lukrem plastycznym, podany niżej przepis jest na tort „nieobkładany”. Z podanych przeze mnie składników wychodzi tort o średnicy 26cm. Składniki:
Biszkopt:
6 jajka
6 łyżki mąki pszennej
6 łyżki mąki ziemniaczanej
12 łyżek cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
500 g serka mascarpone
10 łyżek nutelli
Białka oddzielić od żółtek. Obie mąki wymieszać i przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać partiami cukier i nie przerywając ubijania dodawać po żółtku. Wmieszać delikatnie przesiane mąki z proszkiem. Masę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez około 35 - 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzony blat przekroić wzdłuż na 3 równe blaty.
Serek mascarpone i nutellę krótko i delikatnie zmiksować.
Na paterze położyć pierwszy blat biszkoptu, na niego wyłożyć 1/3 kremu, przykryć drugim blatem, na niego wyłożyć połowę pozostałego kremu i przykryć trzecim blatem. Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem. Wierzch tortu można udekorować czekoladkami Toffifee lub orzechami laskowymi.
Pozdrawiam,
Słodka Hexe