Witajcie po dłuuugiej wakacyjno-szkolnej przerwie w nowej odsłonie bloga - zmienił się tylko jego wygląd, na pewno nie treść :). Jako wrześniowy deser proponuję Wam dzisiaj muffinki waniliowe z nadzieniem z malinowej frużeliny. Z tego przepisu wyjdzie około 15 babeczek. Od dziś, są zdecydowanie moimi ulubionymi :)
Składniki na ciasto:
4,5 łyżki mleka
160 g masła
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1 1/4 szklanki maki pszennej
1 laska wanilii
3 łyżeczki proszku do pieczenia
/wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej/
Formę do muffinów wyłóż papilotkami. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i odstaw na później. Masło utrzyj z cukrem aż powstanie puszysta masa. Dodawaj stopniowo jajka, każdorazowo dokładnie ucierając. Dodaj mleko i wanilię, wymieszaj. Wsypuj stopniowo mąkę, delikatnie mieszając szpatułką. Masa powinna być gęsta i sprawiać wrażenie "gładkiej i matowej". Rozdziel pomiędzy gniazda formy na muffiny i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 20 minut do złotego koloru. Odstaw i poczekaj aż dokładnie ostygną. Gdy muffiny ostygną, wydrąż w nich łyżeczką otworki, powinny wyglądać mniej więcej tak i być głębokie na tyle, żeby pozostała jeszcze warstwa ciasta, frużelina nie może stykać się z papilotką.
Składniki na frużelinę :
350 g malin
1,5 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wody
4 płaskie łyżki cukru
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody
2 małe łyżeczki soku z cytryny
W dwóch oddzielnych naczynkach rozpuść żelatynę i mąkę ziemniaczaną, odstaw na kilka minut. Maliny wsyp do rondelka, zasyp cukrem. Postaw na małym ogniu i podgrzewaj, aż rozpuści się cukier - owoce puszczą dużo soku. Dolej soku z cytryny i mąki z wodą, zagotuj, zdejmij z palnika. Dodaj żelatynę, postaw na małym gazie i mieszaj do połączenia się żelatyny z malinami, nie możesz dopuścić do zagotowania. Zdejmij z kuchenki i odstaw do przestudzenia. Ostygniętą frużeliną napełniaj muffinki - około 1-1,5 łyżeczki frużeliny na 1 muffinkę.
Składniki na krem:
1 opakowanie śmietan-fixu
200 gśmietany kremówki 36%
250 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
kilka malin
Śmietanę ubij w mikserze pod koniec dodając cukier puder i śmietan fiks. Dołóż mascarpone i zmiksuj krótko, aby masa się nie zważyła. Przełóż do rękawa cukierniczego lub szprycy. Resztkę frużeliny przetrzyj przez sitko, aby powstał bezpestkowy sos. Przełóż go do woreczka śniadaniowego (wyjdzie niewielka ilość), zawiąż i odetnij rożek. Babeczki dekoruj kremem, polej sosem i dodaj malinę. Przechowuj w lodówce, maksymalnie do 4-5 dni. Smacznego! :-)
Kolejny tort! : ) Tym razem przedstawiam Wam przepis na pyszny świąteczny tort z kremem śmietankowym z dodatkiem białej czekolady, oraz kwaśną frużeliną żurawinową. Przygotowanie tortu jest nieco czasochłonne, ale efekt końcowy na pewno każdego zachwyc...
Ciasto czekoladowe z kremem i warstw malinow o przepysznym i bogatym smaku. Kilka warstw ciasta sprawia, e nie tylko
Post Ciasto czekoladowe z kremem i warstwą malinową pojawił się poraz pierwszy w I Love Bake.
Możecie zrobić klasyczny tort z kremem mascarpone i malinami....ale będzie zwyczajnie i nudno. A żeby nudno nie było - zróbcie zielony biszkopt ze szpinakiem !Szpinakowy tort z mascarpone i frużeliną malinową zrobi furorę. Wygląda ob...
Tort z pianką malinową upiekłam na urodziny mojej najmłodszej córki, tort musiał być czekoladowy i koniecznie z malinami. Wybrałam więc biszkopt kakaowy, który przełożyłam lekkim kremem piankowym. Biszkopt można upiec dzień lub dwa wcześniej należy tyl...
Masa cukrowa. Śnieżno-biała jak kołderka dla wyjątkowego tortu. Tortu, który uświetnił uroczystość Chrztu Świętego pewnego chłopca. Goście cieszyli się smakiem waniliowego biszkoptu genueńskiego, przełożonego malinową frużeliną i waniliowo-kokoso...
Kasia Gurbacka Dietetyk Promotor Zdrowego Odżywiania Autorka skutecznej i najchętniej wybieranej Diety Venus Autorka wielu książek ze zdrowymi przepisami i poradami Co zawdzięczamy malinom? Jeżeli poszukujesz słodkich owoców, które są sprzymierzeńcami ...
Dziś tort. Tym razem tort straciatella, czekoladowe ciasto przełożone kremem z bitej śmietany i mascarpone z kawałkami czekolady. Dla przełamania słodkości blaty czekoladowe posmarowane malinową konfiturą i dodane maliny.
Wytrawne muffiny są świetną alternatywą dla kolorowych babeczek z owocami i kremem.
Artykuł Wytrawne muffiny ze szpinakiem i batatem pochodzi z serwisu Rock Food.