Mocno czekoladowe muffinki, nadziane powidłami, polane czekoladą. Wszystkie smaki idealnie się dopełniają. Do upieczenia w dwóch odsłonach: codziennej i świątecznej. U mnie zdjęcie i babeczki w tej drugiej, co nie oznacza że macie je przygotować dopiero za rok! Idealne na każdą porę roku, wystarczy zrezygnować z przyprawy do piernika i dekoracji, które są tutaj bożonarodzeniowym akcentem. Muffiny rosną dość wysoko, dlatego też wyjdzie ich więcej niż ze standardowej wersji (nie radziłabym się tym przejmować, znikają same :-). . Z przepisu (z moimi poprawkami) wyjdzie Wam ok.18 sztuk.
Składniki:
ok. 3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki kakao
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
55 g gorzkiej czekolady
2 duże jajka
120 g masła
1/2 szklanki kwaśniej śmietany 18 %
mały słoiczek powideł śliwkowych (ok. 230-250g)
Składniki na polewę:
100 g mlecznej czekolady
2 łyżki masła
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni, przygotuj 18 papilotek na muffinki, wyściel nimi gniazda metalowej formy.
Mąkę pszenną, cynamon, przyprawę do piernika, sodę, proszek - wymieszaj i odłóż.
W rondelku roztop masło. Czekoladę połam na kawałki, dodaj do masła i dokładnie wymieszaj, dopóki się nie roztopi. Wsyp przesiane kakao i mieszaj do połączenia. Odstaw do przestudzenia.
Całe jajka roztrzep i razem z cukrem ubij do puszystości. Wlej masę czekoladową, dalej ubijając, do całkowitego wymieszania. Śmietanę dodawał łyżka po łyżce, na zmianę z suchymi składnikami. Najlepiej jest mieszać silikonową szpatułką.
Powstałe ciasto nakładaj do papilotek do połowy wysokości. Ciasto, które ewentualnie pozostanie w misce może spokojnie przeczekać pierwszą turę pieczenia. Miskę, w której zostało należy wtedy przykryć talerzem.
Muffinki piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20-22 minuty. Po tym czasie wyjmij i studź na kratce.
W wystudzonych muffinkach wydrąż łyżeczką niewielkie i niezbyt głębokie otwory. Powidła przełóz do rękawa cukierniczego (nie zakładając tylki) i napełniaj puste miejsca w babeczkach.
Masło roztop z czekoladą w rondelku, wystudzona polewą udekoruj babeczki. Smacznego!
Muffinki czekoladowe z twarożkiem i malinami są bardzo proste do przygotowania, niezwykle smaczne, idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Czekoladowe ciasto, z serowym nadzieniem i niespodzianką w postaci malin skradnie serce każdego łasucha
Muffinki czekoladowe z malinami i maltersami w stylu brownie. Wilgotne, cikie z du iloci kakao, malin i maltersw. Babeczki
Post Muffinki czekoladowe z malinami i maltersami pojawił się poraz pierwszy w I...
Muffinki czekoladowe z winiami o niezwykle lekkiej konsystencji i wilgotnym smaku. Mocno czekoladowe z lekko kwanymi winiami w rodku
Post Muffinki czekoladowe z wiśniami pojawił się poraz pierwszy w I Love Bake.
Muffinki czekoladowe ze śliwkami! Jest to ciasto, o którym śmiało można powiedzieć, że jest jednym z najmniej wymagających wypieków. Są tak łatwe, że nawet małe dziecko sobie z nimi poradzi! Tutaj nie trzeba specjalnych umiejętności cukierniczych, żeby...
Wiosna w pełni, więc coraz więcej czasu spędzamy na świeżym powietrzu. Chyba wszystkie dzieci (i nie tylko) przepadają za muffinkami, są one także idealne, aby zabrać je ze sobą w ramach przekąski, czy drugiego śniadania. Dzisiejszą recepturę m...
Uwielbiam piec muffinki, bo to ten rodzaj ciasta, który po prostu wymieszacie w misce łyżką, całość jest upieczona w mniej niż pół godziny, a efekt końcowy zawsze jest super. To takie wypieki awaryjne, kiedy wiecie, że nie macie dużo czasu, bo goście j...
Wszystkie zwierzaki lepione ręcznie każda trąba jest niepowtarzalna i jedyna : tygryski,słoniki,krokodyle i zebry. Czekoladowe muffinki z czekoladowym kremem w środku.
Podobnie jak moje dzieci mam dużą słabość do tych małych wypieków ; ) Tym razem przedstawiam Wam babeczki z dużą ilością bakalii, które są nie tylko pyszne, ale również bardzo pożywne : ) Ponieważ łatwo jest je przetransportować, dobrze sprawd...