Pyszne lody waniliowe - przygotowane metodą prób i błędów :-). Kremowe, lecz o zwartej konsystencji, wyczuwalnie waniliowe i prawdziwie domowe. Są proste w przygotowaniu, a składniki na nie każdy ma w domu. Z tego przepisu wyjdzie ok. 1 litr lodów. Bardzo polecam na powracające upały :-).
Składniki:
- 4 żółtka
- 500 ml mleka
- 130 g cukru
- 200 g śmietanki kremówki (36%)
Do rondelka wlej mleko i wsyp połowę cukru. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż do zagotowania się mleka. W tym czasie utrzyj żółtka z resztą cukru na średnio jasną, lecz puszystą masę. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyskrob ziarenka. Dodaj je do żółtek z cukrem i dokładnie wmieszaj. Gotujące się mleko wlej powoli do żółtek, cały czas mieszając rózgą kuchenną lub mikserem. Przelej wszystko z powrotem do rondelka i podgrzewaj jeszcze przez chwilę, dopóki krem nie zgęstnieje i nie zacznie delikatnie oblepiać łyżki. Zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia. Następnie włóż do schłodzenia do lodówki (na ok. 3h). Po tym czasie do zimnego kremu dodaj zimną śmietankę i wymieszaj. Schłodzoną masę wlej do maszyny do lodów i postępuj zgodnie z jej wskazówkami. Lody wyjmij z zamrażarki 5-10 minut przed podaniem, wtedy nakładają się najlepiej.
Smacznego! :-)
Metoda bez maszyny: Schłodzoną masę wlej do pojemnika na lody i miksuj przez 3h co 30 minut, aby nie zrobiły się kryształki lodu. Dalej postępuj według przepisu.