Z pozoru zwyczajne ciasto z budyniem i kruszonką, jednak już po pierwszym kęsie okazuje się, że jak to mówią "nie ocenia się książki po okładce" :-). Słodkość budyniu przełamują nieco kwaśne borówki, w kruszonce natomiast można wyczuć delikatny posmak migdałów i cynamonu. I jak tu się nie skusić na kawałek takiej "krajanki" do popołudniowej kawy? ;-)
Składniki na ciasto kruche:
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki migdałów
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 220 g zimnego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Blaszkę o wymiarach 23 x 34 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki na kruche ciasto umieść w misce i wyrób w malakserze lub ręcznie - do moment aż ciasto zacznie przypominać konsystencją grubą kruszonkę. Przełóż do nowego naczynia lub pozostaw w tym samym, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 45 minut.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Po schłodzeniu ciasta wyjmij je z lodówki, podziel na dwie części i jedną z nich dokładnie wyłóż dno wcześniej przygotowanej blaszki. Włóż do lodówki na dodatkowe 10 minut. Tak przygotowany spód podpiecz wstępnie w nagrzanym piekarniku przez ok. 15 - 20 minut, do lekkiego zezłocenia.
Składniki na budyń (krem) waniliowy:
- 2 i 1/3 szklanki mleka (ok. 600 ml)
- 6 żółtek
- 100 g cukru
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
W misce umieść 150 ml mleka, żółtka, cukier, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i zmiksuj blenderem do połączenia, odstaw.
W większym rondelku zagotuj pozostałe mleko (450 ml). Kiedy zacznie wrzeć wlej zmiksowaną mieszankę jajeczną i zmniejsz moc palnika o połowę. Mieszaj energicznie, najlepiej rózgą kuchenną, aby rozbić wszystkie grudki i zagotuj jak tradycyjny budyń. Od chwili zagotowania gotuj ok. 30 sekund, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Zdejmij z palnika i przykryj folia spożywczą tak, aby dotykała kremu i odstaw do wystudzenia (nie mieszaj).
- 500 g borówek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
Składniki wymieszaj w misce.
Na podpieczone ciasto kruche wyłóż równo budyń. Na to wysyp rónomiernie warstwę borówek. Z lodówki wyjmij pozostałą kruszonkę i posyp nią wierzch ciasta. Piecz w tej samej temperaturze (180 stopni) przez 40 minut. Wyjmij i wystudź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.