Uwielbiam sernik. Nawet jak nie mam ochoty na nic słodkiego, a on pojawia się na stole.. mam ochotę na sernik. Rzecz niezmienna! Rzecz dziwna - żaden przepis dotychczas nie pojawił się na blogu. Moją wersje trudno nazwać tradycyjną, ale na pewno można nazwać smaczną. Polubią go wielbiciele kremowej masy serowej. i dyni. i ciasteczek korzennych. i serników. :-) W mojej osobistej tabeli number one!
Sernik dyniowy z ciasteczkami korzennymi.
spód: 200g zmielonych ciasteczek korzennych 50g masła masa serowa: 1kg sera do serników (może być z prawdziwą wanilią, ale te są już dodatkowo dosładzane, więc pamiętajcie o zmniejszeniu ilości cukru podanej w przepisie) 1 szklanka brązowego cukru 40g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki pasty z wanilii 1/2 szklanki puree z pieczonej dyni 4 jajka karmel:
1 szklanka cukru
2 łyżki wody
1 łyżka masła
1 szklanka śmietany kremówki 30%
szczypta soli
Nagrzewamy piekarnik do 175C. Ciasteczka korzenne zmielić drobno w blenderze. Dodajemy do nich roztopione masło i mieszamy - ja zagniatam całość rękami. Całość wysypujemy na wyłożone papierem do pieczenia dno formy 23cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut, aż wierzch się lekko zarumieni. W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Mieszamy masę serową z puree z dyni (można użyć kupnego lub przygotować własne poprzez zblenderowanie pieczonej lub ugotowanej dyni z odrobiną wody). Dodajemy cukier, pastę z wanilii i kolejno jajka, po każdym mieszając. Na koniec przesiewamy do masy mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temp. do 160C. Pieczemy ok. 1godz. - 1 godz. 15min., aż środek sernika nie będzie przypominał galaretki. Wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki piekarnika, żeby sernik zbyt szybko nie opadł i nie popękał. Po ok. pół godzinie wyciągamy sernik i odstawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem schłodzić go w lodówce przez co najmniej 2 godziny, najlepiej przez całą noc.
Karmel możemy przygotować wcześniej. Cukier wsypujemy do rondelka, dodajemy dwie łyżki wody. Podgrzewamy na średnim
ogniu i mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści, wtedy możemy nieco
zwiększyć ogień. Od czasu do czasu ściągamy rondelek z gazu i wykonujemy
kolisty ruch ręką, by go wymieszać. Czekamy, aż uzyska
złocisto-bursztynowy kolor, wtedy dodajemy masło a po chwili śmietanę kremówkę i szczyptę soli. Na chwilę możemy ściągnąć rondelek z gazu, przemieszać, podgrzewać go
ponownie, aż będzie miał odpowiednią konsystencję, pamiętając, że
podczas studzenia jeszcze zgęstnieje.
Szalony przepis na Halloween już jest zerknij TU. Teraz czas na coś bardziej tradycyjnego i bliższego polskiej tradycji kulinarnej :-). Zapraszam Cię po świetny przepis na dyniowy sernik z kremem daktylowym i orzechami bez cukru. Sernik...
Sernik dyniowy z orzechami Ostatnio zdałem sobie sprawę, że bardzo mało serników wrzucam na bloga, a powiem Wam szczerze, że jak zobaczyłem tak cudowną dynię piżmową w sklepie i to po 4 zł za kilogram. Pomyślałem sobie, że warto zrobić coś smacznego. S...
Jeśli chcecie powalić na kolana swoich gości idealnym ciastem, które rozpływa się w ustach, jest cudownie kremowe i delikatne, ale niesamowicie bogate
Artykuł Sernik z ciasteczkami korzennymi bez pieczenia (5 składników) pochodzi z serwisu Wilku...
Kolejna wariacja na temat wegańskiego sernika. Przerobiłam wszystkie możliwe kombinacje z tofu, z kaszy jaglanej, ale według mnie z białej fasoli najbardziej przypomina sernik, do tego stopnia że niewegusy łudzą się, że wróciłam na ciemną...
Sernik Nowojorski to idealny wybór jeśli uwielbiacie kremowe, maziste serniki. Idealną konsystencję otrzymujemy przez pieczenie w kąpieli wodnej, która nadaje mu niezwykłego charakteru. Podczas pieczenia nie rośnie i nie opada, więc jest perfek...
Połączenie dyni i tymianku w słodkim cieście sernikowym to jedno z najprzyjemniejszych połączeń jakie można sobie wyobrazić. I tu musicie uwierzyć mi na słowo! Słodkie ciasta nie pojawiają się u nas zbyt często, no chyba, że jest ku temu wyjątkow...
Uwielbiam sernik.
Nawet jak nie mam ochoty na nic słodkiego, a on pojawia się na stole.. mam ochotę na sernik. Rzecz niezmienna! Rzecz dziwna - żaden przepis dotychczas nie pojawił się na blogu.
Moją wersje trudno nazwać tradycyjną, ale na pewno można ...