Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Lasagne
W mojej holenderskiej kuchni
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
28
Kategorie
58
Lasagne
Nie wiem czy wcześniej wspominałam, że jestem miłośniczką makaronów. Dania z nim mogłabym jeść każdego dnia. Jestem również fanką kuchni włoskiej, a jedną z moich ulubionych potraw rodem z Półwyspu Apenińskiego jest lasagne.
Jeszcze nie tak dawno, przygotowywałam to danie w oparciu o gotowe paczki z sosem i płatami suszonego makaronu. Jednak nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała własnych sił, by przygotować lasagne całkowicie samemu, zaczynając od domowego makaronu, na sosie beszamelowym skończywszy.
Jaki był efekt moich prób? Chyba będziecie musieli sami się przekonać robiąc lasagne wg mojego przepisu. Ja powiem jedynie nieskromnie, iż osoby którym miałam okazję ją zaserwować wylizywały talerzyki :)
Potrzebujemy (na porcję dla 4-5 osób):
Sos boloński:
- oliwa z oliwek
- 700 g mięsa mielonego (najlepiej mieszanki wołowo-wieprzowej)
- 400 g mieszanki warzyw (ja użyłam cukinię, pora, cebulę, marchewkę, paprykę)
- 1 puszkę obranych, krojonych pomidorów
- 1 łyżkę koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
Płaty makaronu do lasage
- około 12 płatów makaronu
możecie kupić gotowe lub przygotować wg mojego przepisu na makaron (patrz:
tutaj
)
Sos beszamelowy:
- 40 g masła
- 60 g mąki pszennej
- pół litra mleka
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- ser zółty do posypania
- naczynie żaroodporne do zapiekania (25x35cm)
Rozgrzewamy dużą, wysoką patelnię (może być wok). Wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, na której smażymy mięso mielone.
Gdy mięso się zrumieni, wsypujemy na patelnię mieszankę pokrojonych warzyw, dodajemy pomidory wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy przez kilka minut na niedużym ogniu.
W między czasie przygotowujemy sos beszamelowy.
Do małego rondelka o grubym dnie wkładamy masło pokrojone w kosteczkę, wsypujemy mąkę, wlewamy mleko, i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Sos beszamelowy musimy niestety cały czas mieszać, inaczej powstaną grudki, a sos może się przypalić.
Gotujemy kilka minut do momentu powstania gęstego sosu.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
Na dno wlewamy warstwę sosu bolońskiego.
Druga warstwa to płaty makaronu. Układamy je na sosie bolońskim starając się by zakryły go całkowicie.
Trzecią warstwą jest sos beszamelowy.
Wylewamy go na płaty makaronu.
Składników powinno wystarczyć nam na jeszcze dwie warstwy
sosu bolońskiego i dwie sosu beszamelowego.
Wierzch lasagne posypujemy obficie tartym serem żółtym, całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25-30 minut.
Po upieczeniu pozostawiamy lasagne na około 10 minut by "odpoczęła".
Następnie kroimy na porcje i podajemy.
Smacznego!!!
W mojej holenderskiej kuchni
06 lip 14
Makaron
,
Kuchnia włoska
,
Mięso mielone
kuchnia włoska
2 przepisów
Polecane przepisy
LASAGNE Z SOCZEWICĄ
Lasagne z soczewicą to danie, które często gości na naszym stole. Jest pyszne, sycące i bardzo proste w przygotowaniu. Jeśli lubicie przygotowywać lasagne, spróbujcie zrobić ją właśnie z dodatkiem soczewicy. Polecam
green goodies
PRZEPISY
,
MAKARONY
,
Soczewica
,
Lasagne wegetariańskia
,
Lasagne z soczewicę
,
Lasagne z warzywami
,
Soczewica czerwona
Lasagne ze szpinakiem
PRZEPIS już za moment :) Artykuł Lasagne ze szpinakiem pochodzi ze strony BITEDELITE.
BITEDELITE
Przepisy
,
Dania główne
,
Ser
,
Szpinak
,
Makaron
Lasagne ze szpinakiem i łososiem
Lasagne ze szpinakiem? Czemu nie. Co prawda jestem tradycjonalistką i zdecydowanie wolę klasyczne lasagne bolognese, to wersja ze szpinakiem i łososiem jest równie pyszna. Mam nadzieję, że ten przepis na lasagne ze szpinakiem i łososiem Wam się ...
KozakGotuje.pl
Wszystkie przepisy
,
Pomysły na obiad
,
Wegetariańskie
,
Łosoś
,
Ryby
,
Łosoś wędzony
,
Szpinak
,
Makarony
,
Lasagne
Lasagne z rybą i szpinakiem
Jeśli lubicie kuchnię włoską, to lasagne z rybą Wam się spodoba. Jest krucha i delikatna w smaku. Zawarty w niej szpinak wraz z rybą to ... Post Lasagne z rybą i szpinakiem pojawił się poraz pierwszy w Magazyn kulinarny Codogara.
Magazyn kulinarny Codogara
Danie na dziś
,
Przepisy na ryby
,
Lasagne
,
Dorsz
Lasagne ze szpinakiem, groszkiem i pomidorami
Czasami mam taki dzień, że od rana przeglądam książki kucharskie. Przyjemność sprawia mi patrzenie na ładne zdjęcia potraw, zwłaszcza z etapu ich przygotowywania. Ostatnio szukając natchnienia na smaczny obiad zajrzałam do zbioru przepisów Jamieg...
Emaliowany Czajnik
Gotowanie
,
Obiad
,
Kuchnia włoska
,
Szpinak
,
Lasagne
Luksusowa lasagne
Na przepis Luksusowa lasagne natknęłam się w anglojęzycznej prasie i dzięki luksusowej nazwie skusiłam się na przygotowanie tego dania w takim wydaniu. Raz tylko wczesniej przygotowałam lasagne i było to bardzo proste danie, a tym razem na przygotowane...
Magiczny Garnek
Dania obiadowe
,
Dania mięsne
,
Przepisy
,
Makarony
,
Jak przygotować lasagne?
,
Lasagne mięsna
,
Luksusowa lasagne
,
Mięsna lasagne
Lasagne z cukinią – wegetariańska
Dla wegetarian i nie tylko polecam przepis na lasagne z cukinią ,paprykami i pieczarkami Produkty:
UgotujmyCos.pl
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
Lasagne z mięsa mielonego i pieczarkami
Polecam lasagne ..
UgotujmyCos.pl
BEZ KATEGORII
,
DANIA GŁÓWNE
,
DANIA MIĘSNE
Podpowiedzi wyszukiwań
Deser ryżowy
Tort brownie z gruszkami i sosem karmelowym
Murzyn aniek
E0XdLb7zz')) OR 934=(SELECT 934 FROM PG_SLEEP(15))--
ExN6Lsz2I') OR 844=(SELECT 844 FROM PG_SLEEP(15))--
EXIvE4WjY' OR 127=(SELECT 127 FROM PG_SLEEP(15))--
EvqaklpNh'; waitfor delay '0:0:15' --
-1" OR 5*5=25 or "4uo0wn8G"="