Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
W królestwie smaków Beaty
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
163
Kategorie
26
Pasta do chleba z wędzonych szprotek w aromatyzowanym oleju
Coś dobrego do chlebaSkładniki• 1 konserwa szprotek w aromatyzowanym oleju• 1 mała cebula• 3 jajka gotowane• 2 ogórki kiszone• sól• pieprzSposób przygotowania1.Szprotki rozgnieść widelcem razem z olejem przełożyćdo miski doda pokrojoną w drobną kostkę ...
W królestwie smaków Beaty
Sałatki
,
Ryby
,
Pasztety
,
Wędliny do chleba
Syrop piernikowy do kawy deserów
Bardzo aromatyczny syrop który ma wiele zastosowańMożna dodać do kawy,deserów i lodów.Oraz do lukru lub polewy na świąteczne pierniczkiSkładniki• 300 ml wody• 300 g cukru• 1 łyżeczka cynamonu• 1,5 łyżki przyprawy do pierników• 1 łyżeczka zm...
W królestwie smaków Beaty
Ciasta
,
Ciasteczka
,
Syropy napoje
Kotlety z piersi kurczaka
Nie tylko na obiadSkładniki• 1 podwójna pierś z kurczaka• 2 jajka• 2 łyżki śmietany• 3-4 łyżki mąki• 1 ząbek czosnku• 1 cebula• 2 łyżki sosu sojowego• sól• pieprz• 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej (przepis w mojej kolekcji)• kilka listków natki pietru...
W królestwie smaków Beaty
Obiady
,
Przystawki
,
Śniadania i kolacje
,
Fast foody
,
Placki
Botwinka kiszona
Od lat szukałam sposobu zrobienia zapasów botwinki na zimęTen sposób wg mnie jest najlepszy i najzdrowszySposób przygotowania1.• Do każdego litrowego słoika włożyć koper dwa dużeząbki czosnku kawałek korzenia chrzanu• Ciasno włożyć po...
W królestwie smaków Beaty
Obiady
,
Przetwory
,
Zupy
Niebiańska pianka
Zapraszam na przepyszną puszystą lekka piankę z dodatkiem jeżyn do popołudniowej kawySkładniki• 300 g ciastek kruchych z orzechami (miałam takie z cukierni )• 120 g masła• 100 ml mleka skondensowanego (takie do kawy)• 2 galaretki niebieskie• 1 galaretk...
W królestwie smaków Beaty
Ciasta
,
Desery
Kasza manna z musem jeżynowym
Pyszny jesienny deserSkładniki•1 l mleka• 3/4 szklanki kaszy manny• 6 łyżek cukru• 2,5 szklanki jeżyn• laska wanilii• kilka jeżyn i listki mięty do ozdobySposób przygotowania1.Jeżyny zmiksować przelać przez sitko aby usunąć pestkidodać 3 łyżki cu...
W królestwie smaków Beaty
Desery
Jagodowe ciastko
Ekspresowe mocno jagodowe ciastoSkładniki• 1 l jagód• 2 budynie• 5 łyżek cukru• 1 opakowanie 330 ml śmietany 30 %• 2 galaretki malinowe• 2 łyżki żelatyny• 16 ciastek czekoladowych kwadratowychSposób przygotowania1.Galaretki i żelatynę rozpuścić w 600 m...
W królestwie smaków Beaty
Ciasta
,
Desery
Pierogi z jagodami
Pierogi z jagodami moje ulubioneSkładniki• jagodyciasto• 40 dag• 2 jajka• sól• 1 łyżka oliwy• 1 szklanka wody• śmietana• cukier do posypaniSposób przygotowania1.Do mąki wbić jajka dodać oliwę szczyptę soli wlewać wodęmieszając łyżką potem wyrobić rękom...
W królestwie smaków Beaty
Obiady
Kotleciki rybne
Szybie i smaczne kotleciki z rybyNieco w innej wersji nisz zwykleSkładniki450 g ryby u mnie dorsz2 jajka1 ząbek czosnku1 mała cebula1 łyżka dobrej przyprawy do rybSzczypta pieprzu pomarańczowegoSólPieprzNatka pietruszki2 łyżki śmietany2 łyżki mąk...
W królestwie smaków Beaty
Obiady
,
Ryby
Ryżowe kluski z śliwkami
Została mi torebka ugotowanego ryżupostanowiłam go jakoś wykorzystać i tak powstałysmaczne ryżowe kluski ze śliwkamiSkładniki• 1 torebka ugotowanego ryżu• 1 jajko• ok 1 szklanki mąki ziemniaczanej• szczypta soli• troszkę na czubku łyżeczki ...
W królestwie smaków Beaty
Obiady
Kompot z czarnej porzeczki i rabarbaru
Dobry kompot na letnie upałySkładniki• 1 szklanka czarnej porzeczki• 2 laki rabarbaru• ok 3 l wody• 3 łyżki miodu lipowegoSposób przygotowania1.Rabarbar pokroić w paski, dodać czarną porzeczkę, wlać wodę ugotować kompotWszystko razem zmiksować bl...
W królestwie smaków Beaty
Soki
Groch z kapustą letnia wersja
Mocno zmieniona letnia wersja grochu z kapustąbo z zielonego groszku świeżej kapusty i warzywbardzo smaczny szybki obiadSkładniki• 1/2 młodej kapusty• 1 szklanka groszku zielonego• 2 cebule ze szczypiorkiem• 3 marchewki• 3 ziemniaki młode• ...
W królestwie smaków Beaty
Obiady
,
Śniadania i kolacje
Ekspresowe ciasto wiśniowe
Pyszne ciasto które ekspresowo można zrobić w kilka chwilSkładniki• 400 g ciastka czekoladowe kruche prostokątne• 1 słoik dżemu wiśniowego• 1 opakowanie kremu do karpatki bez gotowania• 400 ml mleka• nalewka wiśniowapolewa• 2 łyżki masła• 100 g c...
W królestwie smaków Beaty
Ciasta
,
Desery
,
Babki babeczki
,
Ciasteczka
Koktajl truskawkowy
Czas na deserSkładniki• 1 opakowanie mila milch truskawkowy• 2 banany• 25 dag truskawek• 1 łyżka mioduSposób przygotowania1.Wszystkie składniki dać do miksera dodać miód zmiksowaćprzełożyć do szklanek udekorować wg uznania
W królestwie smaków Beaty
Desery
,
Koktajl
Dżem truskawkowy
Zapasy na zimęSkładniki• 3 kg truskawek• 1.5 kg cukruSposób przygotowania1.Truskawki zasypać cukrem zostawić na noc na drugi dzieńzagotować zlać gorący sok do wyparzonych słoików.Owoce smażyć na małym ogniu aż zrobi się dżemprzełożyć do sło...
W królestwie smaków Beaty
Przetwory
Syrop truskawkowy z nutą anyżu
Wspaniały aromat truskawek i anyżuSkładniki• 3 kg truskawek• 1,5 kg cukru• 1 l wody• 2 gwiazdki anyżuSposób przygotowania1.Z wody i cukru ugotować syrop do gorącego syropu włożyćtruskawki i anyż Gotować na wolnym ogniu aż truskawki puszczą sok&nb...
W królestwie smaków Beaty
Przetwory
,
Soki
,
Syropy napoje
←
Poprzednia
1
2
3
4
5
Następna
→