Czekolada i pomarańcza. Kiedyś towary deficytowe, dziś dostępne we wszystkich marketach. To para idealna, kulinarny dowód prawdziwości starego porzekadła o przeciwieństwach, które się przyciągają. Aromatyczna, słodko-gorzka masa o kremowej, aksamitnej konsystencji i nieprzeniknionej ciemnej barwie wraz z pomarańczą – soczystą, orzeźwiającą, trochę słodką, trochę kwaśną, złocistą jak słońce, tworzy naprawdę harmonijną parę.
Choć zręcznością nie dorównuję cukierniczym mistrzom, tworzącym maleńkie, słodkie dzieła sztuki, a moje tartaletki mają nierówne brzegi, czekoladowa masa nakładana po prostu łyżką nie tworzy misternych spiralek, zaś szczypta pomarańczowej skórki, która miała znaleźć się na samym środku babeczki, nonszalancko przesuwa się w stronę jednego lub drugiego brzeżku, to jedno muszę przyznać z dumą. Po kilku godzinach od ich przygotowania na stole pozostał jedynie pusty talerz z brązowymi okruszkami. A wszystkie domowe łakomczuchy konspiracyjnie oblizywały się ze smakiem...
Tartaletki z czekoladą i pomarańczą
- 200 g mąki
- 3 płaskie łyżeczki kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g cukru pudru
- 1 torebka cukru waniliowego
- sól
- 100 g schłodzonego masła
- 1 pomarańcza
- 300 g śmietany kremówki
- 250 g gorzkiej czekolady
- łyżka grubego, brązowego cukru
- masło do wysmarowania foremek
Mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier, szczyptę soli, posiekane masło, 3 łyżki zimnej wody, a następnie zagnieść ciasto.
Ciasto włożyć do lodówki na 30 min.
Pomarańczę polać wrzątkiem, osuszyć, obrać pół pomarańczy w spiralkę, włożyć do śmietany i zagotować.
Pozostałą skórkę zetrzeć na drobnej tarce i wymieszać z brązowym cukrem. Odłożyć do wyschnięcia.
Foremki do muffinek odwrócić do góry dnem, wysmarować masłem i posypać mąką.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wyciąć kółka o średnicy 9 cm (przy pomocy dużej filiżanki lub kubka), ułożyć i oblepić na foremce.
Piec 12-15 min w temperaturze 200°C, ostudzić i zdjąć.
Czekoladę posiekać. Podgrzać śmietankę, wyjąć z niej skórkę z pomarańczy i dodać czekoladę. Wymieszać, przestudzić i włożyć do lodówki na 30 min. Gęstniejącą masą wypełnić tartaletki, przed podaniem posypać skórką pomarańczową z cukrem.
Polecam wino:
Tokaji Aszu 5 puttonyos, Andrassy Winery
Proponuję słodkie wino z botrytysem. Czyli – po prostu tokaj aszu – najlepiej wysoko puttonowy. Wysoka kwasowość i bogaty w aromaty bukiet doskonale poradzi sobie z czekoladą. Natomiast aromaty konfitury pomarańczowej ładnie uzupełnią charakterystyczne dla win botrytyzowanych nuty suszonych i kandyzowanych cytrusów.