W walentynkowy wieczór można ukochaną osobę obsypać różami, albo… przygotować specjalnie dla niej lody o smaku różanym! Delikatne, mocno śmietankowe, domowe lody smakują dużo lepiej niż te, które możemy kupić w sklepach. Wymagają odrobiny zachodu, ale dla takiego efektu naprawdę warto się poświęcić i wygospodarować trochę czasu na ich przygotowanie.
Świetnie sprawdzą się jako zwieńczenie kolacji dla dwojga. Wyraźny aromat róż wprowadzi wyjątkowy, romantyczny nastrój. A pestki granatu, którymi udekorujemy deser? Ich smak doskonale komponuje się ze słodyczą lodów. No i nie muszę chyba dodawać, że to jeden z najbardziej znanych naturalnych afrodyzjaków. W sam raz na święto zakochanych!
Lody różane z pestkami granatów
- 1 szklanka śmietanki 30 proc.
- 1 szklanka śmietanki 36 proc.
- ¼ szklanki cukru
- 3 żółtka jajek
- 4-5 łyżek syropu różanego
- pestki granatu
Do śmietanek dodać połowę cukru, zagotować, a następnie ostudzić.W tym czasie żółtka (koniecznie z wyparzonych wcześniej jajek) wymieszać z pozostałym cukrem na gładką masę. Następnie do masy stopniowo dodawać ostudzoną śmietankę z cukrem, cały czas mieszając.
Podgrzewać masę, aż zacznie gęstnieć, ale uważać, żeby jej nie zagotować. Zdjąć z ognia, dodać syrop różany i wymieszać. Ostudzić, włożyć do zamrażarki. W trakcie mrożenia kilkakrotnie (najlepiej co godzinę) wyciągnąć lody i jeszcze raz je zmiksować.
Podawać z pestkami granatu.
Polecam wino:
Yarden Gewürztraminer, Golan Heights Winery.