Wyjątkowo orzeźwiający i lekki sernik, który z pewnością każdemu posmakuje ;-)
Przepis pochodzi z książki
"Serniki słodkie i wytrawne" . Znajdziecie w niej mnóstwo smakowitych i wcale nietrudnych w wykonaniu przepisów na jedno z ulubionych ciast Polaków ;-) Teraz na każdej imprezie i podczas każdego święta sernik może smakować inaczej ;-) Zapraszam do wykonania! :-)
SKŁADNIKI:- 1 kg twarogu z wiaderka
- 3 łyżki śmietanki 36%
- 1 szklanka cukru pudru
- 6 limonek
- 1 cytryna
- 4,5 łyżeczki żelatyny
- 2 galaretki agrestowe
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
Limonki myję i wyciskam w nich sok. Galaretki rozpuszczam w 850 ml gorącej wody. Do przestudzonych galaretek dodaję 2 łyżki soku z limonek, przelewam wszystko do płaskiego naczynia i chłodzę w lodówce.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Na dnie układam okrągłe biszkopty.
Twaróg miksuję z cukrem pudrem i śmietanką. Powoli wlewam sok z limonek. Jeśli masa byłaby zbyt kwaskowata, należy dodać cukry wg własnego uznania. W garnuszku podgrzewam żelatynę z 3 łyżkami wody. Studzę, ciągle mieszając. Wlewam powoli do masy serowej i krótko miksuję. Masę przekładam delikatnie do tortownicy. Wyrównuję i schładzam w lodówce.
Stężałą galaretkę kroję na kawałki i wykładam na schłodzony sernik. Tuż przed podaniem serwowany kawałek ciasta można delikatnie skropić sokiem z cytryny.
Sernik jest bardzo lekki, puszysty, orzeźwiający w smaku, lekko kwaskowaty.
SMACZNEGO! :-)