Sernik wilgotny, pięknie pachnący i delikatnie smakujący kawą - zapraszam do wykonania :-)
SKŁADNIKI:kruche ciasto:- 200 gram mąki pszennej
- 100 gram mąki orkiszowej
- 100 gram cukru trzcinowego
- 150 gram margaryny do pieczenia
- 1 mały cukier waniliowy
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- szczypta soli
masa serowa:- 500 gram twarogu półtłustego w kostce
- 3 jajka
- 1 filiżanka mocnej kawy
- 1 łyżka mąki pszennej
- 100 gram cukru trzcinowego
Przygotowuję ciasto:Łączę ze sobą mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, margarynę, jajo i szczyptę soli. Wykładam na blaszkę i podpiekam przez 15 minut w temp. 160" C.
Przygotowuję masę serową:Żółtka ucieram z cukrem. Dodaję mąkę i chłodną kawę. Dokładnie mieszam, a następnie łączę z twarogiem. Ubijam pianę z pozostałych trzech białek i dodaję do gotowej masy. Wykładam na lekko ostudzony spód ciasta. Posypuję niewielką ilością cukru trzcinowego. Piekę w temp. ok. 170'C przez ok. 40 minut.
SMACZNEGO! :-)