Przepyszne, kruche ciasteczka- orzeszki, idealne do filiżanki kawy lub herbaty. Zapraszam! :-)
SKŁADNIKI:ciasto:- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 kostka masła (ewentualnie 1 kostka margaryny do pieczenia)
- 4 ugotowane żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
masa do przełożenia orzeszków:- wykorzystałam przepis na
budyniową masę z ciasta miodowegomasa do polania orzeszków:- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki kakao
Przygotowuję ciasto:Składniki na ciasto siekam ze sobą, dokładnie zagniatam i chłodzę w lodówce minimum 1 godzinę. Po tym czasie robię małe kulki wielkości orzeszków włoskich, kulki umieszczam w foremce (specjalna forma do pieczenia orzeszków), piekę w temp. ok. 200-220 'C (grzałki góra/dół) do zrumienienia.
Przygotowuję masę do przełożenia:
Przygotowuję masę do polania orzeszków:
Zagotowuję mleko z cukrem pudrem, następnie dodaję kakao i jeszcze raz gotuję. Uwaga! Masa szybko gęstnieje!
Upieczone i wystudzone orzeszki przekładam masą budyniową, następnie w połowie zanurzam w kakaowej masie. Ewentualnie można posypać dodatkowo kokosem. Gotowe! ;-)
SMACZNEGO! ;-)
* * *
- będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)