Zapraszam na smaczne zielone ciasto z jagodami i serkiem mascarpone! :
SKŁADNIKI:Ciasto:
- 440 gram mąki pszennej tortowej
- 350 gram cukru trzcinowego
- 250 gram szpinaku (użyłam mrożonego)
- 300 ml oleju
- 5 jajek
- 5 łyżek soku z cytryny
- 5 łyżeczek proszku do pieczenia
- szczypta różowej soli himalajskiej
Masa:
- 1 kubeczek śmietanki 30%
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 4 łyżki drobnego cukru
Polewa na boki:
- kilka kostek rozpuszczonej gorzkiej czekolady
Dodatkowo:- świeże jagody
Przygotowuję ciasto:Szpinak blenduję razem z olejem na gładką i jednolitą masę. W drugim naczyniu ubijam jaja ze szczyptą soli, stopniowo dodaję cukier, a następnie sok z cytryny, proszek do pieczenia i mąkę. Na końcu dodaję masę szpinakową. Ciasto delikatnie mieszam, wylewam na blaszkę i piekę ok. 50 minut w temp. 170 'C (grzałki góra-dół).
Przygotowuję masę:
Dobrze schłodzoną śmietankę miksuję z cukrem, pod koniec dodaję serek mascarpone.
Upieczone i przestudzone ciasto kroję wzdłuż, dodatkowo kroję cienki blat z góry, który następnie kruszę. Na pierwszy blat wykładam połowę masy, na to jagody, przykrywam drugim blatem. Następnie wykładam pozostałą masę, posypuję kawałkami ciasta i na sam koniec wykładam jagody. Boki dekoruję czekoladą. Gotowe ;-)
SMACZNEGO! :-)
* * *