Lekka i smaczna wariacja na temat sernika - zapraszam serdecznie!
SKŁADNIKI:- 4 galaretki czerwone (truskawkowe, wiśniowe lub poziomkowe)
- 4 galaretki zielone (kiwi lub agrestowe)
- 1 kg serka homogenizowanego
- 4 łyżki cukru pudru
2 czerwone galaretki rozpuszczam w 1/2 litra gorącej wody. Kiedy galaretka jest już dosyć gęsta, przelewam ją do okrągłej formy na babkę.
2 zielone galaretki rozpuszczam w 1 szklance gorącej wody. Kiedy zaczyna gęstnieć, mieszam ją z 1/2 kg serka i 2 łyżkami cukru. Całość wlewam do formy na czerwoną galaretkę.
Z 2 kolejnymi czerwonymi galaretkami postępuję dokładnie tak samo, jak z poprzednimi zielonymi, tj. rozpuszczam w szklance wody i gęstniejącą mieszam z serkiem i cukrem.
Na koniec przygotowuję 2 zielone galaretki, które rozpuszczam w 1/2 litra gorącej wody i tężejącą wylewam na samą górę formy. Umieszczam do lodówki i chłodzę przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc).
SMACZNEGO! :-)
* * *