Zapraszam na przepyszne mocno orzechowe ciasto z dużym dodatkiem czekolady.
SKŁADNIKI:- 250 gram masła
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek (osobno białka i żółtka)
- 100 gram gorzkiej czekolady drobno startej
- 100 gram mąki pszennej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 270 gram orzechów włoskich
- 30 gram ziaren słonecznika
- dżem
- kawałeczki mlecznej czekolady
Orzechy i słonecznik prażę przez kilka minut na suchej, gorącej patelni.
Ucieram dokładnie masło z cukrem. Kiedy powstanie już ładna masa, dodaję stopniowo żółtka, nadal mieszając. Następnie łączę z mąką, cynamonem, proszkiem do pieczenia, uprażonymi orzechami i słonecznikiem oraz startą gorzką czekoladą. Mieszam dokładnie ze sobą.
Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę, a następnie dodaję do ciasta. Całość delikatnie łączę.
Wykładam do tortownicy, piekę ok. 60 minut w temperaturze 160'C.
Upieczone i wystudzone smaruję podgrzanym dżemem, posypuję kawałkami mlecznej czekolady.
* * *
- będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)