Pyszna, wegetariańska tarta ziemniaczana z farszem z szpinaku ,suszonych pomidorów i pieczarek.
Farsz do tej tarty można dowolnie komponować wykorzystując obfitość sezonowych warzyw.
Skorzystałam z
Tego przepisu
Tarta ziemniaczanaSkładniki: ok. 1 kg ziemniaków /starych/,0,5 kg świeżego szpinaku,0,5 kg pieczarek,6 kawałków suszonych pomidorów,2 łyżki masła lub oleju,3 łyżki mąki ziemniaczanej,2 ząbki czosnku do farszu ,sól ,pieprz, garść płatków migdałowych /opcja/
Ziemniaki ugotować ,rozgnieść razem z masłem,dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.Jeśli ktoś używa jajek ,to może dodac1 szt.Ciastem wykleić foremkę do tarty posmarowaną olejem.
Szpinak /liście/wypłukać ,odsączyć i posiekać,dodać drobno pokrojone pieczarki i poddusić na oleju -płyn odparować.Dodać pokrojone w paseczki pomidory ,rozdrobniony czosnek i doprawić do smaku.Farsz wyłożyć na ciasto i posypać np.płatkami migdałowymi.Ciasta nie trzeba podpiekać !
Całość piec ok 40 min do zrumienienia boków ciasta.
Smacznego!