Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
WEGAŃSKIE BEZY Z KREMEM CZEKOLADOWYM I RÓŻANYM
WEGANON
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
432
Kategorie
19
WEGAŃSKIE BEZY Z KREMEM CZEKOLADOWYM I RÓŻANYM
Po kilku próbach upieczenie małych bez z glutka lnianego zaliczyłem doła i stwierdziłam, że można z niego robić tylko pianki (
przepis
). Na całe szczęście udało się wykonać pieczone beziki też z glutka ale cieciorkowego :-)
Ten przepis jest tak banalny, że aż strach. Wystarczy odlać wodę z puszki po cieciorce, schłodzić i ubić z cukrem pudrem. Jest jednak kilka ważnych spraw by wszystko poszło dobrze:
- dobre schłodzenie wody z cieciorki
- stosunek płynu do cukru 1:1 (używałem cukru pudru)
- suszenie bez w 100°C i koniecznie z termoobiegiem
- bardzo sztywne ubicie piany (jak do bez z białek jaj)
- cukier dodawać powoli (pierwsza łyżeczka po 5 minutach ubijania i później mniej więcej co minutę po łyżeczce)
- czas ubijania mikserem (polecam stacjonarny) to 15-20 minut
- bezy piec na papierze do pieczenia
Do tych bez przygotowałem dwa proste kremy na bazie kokosu. Pierwszy to krem czekoladowy a drugi różany.
Nie zrażajcie się jak za pierwszym razem nie wyjdzie tylko eksperymentujcie bo nie ma nic przyjemniejszego jak wykonać piękne małe bezy i chrupać z kremem lub owocami.
SKŁADNIKI:
Na bezy:
- pół szklanki wody po cieciorce
- pół szklanki cukru pudru
- wanilia z 1 laski
Na kremy:
- puszka schłodzonego w lodówce kilka godzin mleka kokosowego. Zdejmujemy białą stałą masę
- czekoladowy: połowa kremu z kokosa, 1 czekolada 90 lub 100%, syrop z agawy dla słodyczy
- różany: druga część kremu kokosowego, kilka kropel wody różanej, cukier puder do posłodzenia
WYKONANIE:
- schłodzoną wodę po cieciorce wlewamy do misy miksera i zaczynamy ubijanie
- po ok. 5 minutach dodajemy pierwszą porcję cukru i wanilię
- pozostały cukier dodajemy w porcjach co ok. 2 min
- całość ubijamy ok 20 minut (masa musi być sztywna-przewrócić miskę do góry dnem, nie powinno wylecieć na podłogę)
- włączamy piekarnik z termoobiegiem na 100°C
- masę przekładamy do szprycy (lub woreczka na mrożonki) i wyciskamy na papier do pieczenia małe beziki
- wkładamy blachę do piekarnika na ok. 2 godziny
- bezy są gotowe jak lekko odchodzą od papieru
- krem kokosowy podgrzewamy z połamaną czekoladą i syropem do rozpuszczenia składników. Schładzamy i przekładamy do szprycy i wyciskamy na bezę i sklejamy drugą
- drugą część kremu mieszamy z woda różaną i cukrem, przekładamy do szprycy i wyciskamy na bezę i sklejamy drugą.
WEGANON
12 kwi 15
NA SŁODKO
NA SŁODKO
146 przepisów
Polecane przepisy
Wegański torcik z kremem czekoladowym i malinami słodzony daktylami (bez cukru)
Wrześniowe maliny w roli głównej, czyli wegański torcik z malinami z kremem czekoladowym słodzony daktylami (bez cukru). 100% smaku w smaku. Wrześniowe maliny zaskakują smakiem i aromatem. Smakują wybornie zapiekane, w koktajlach, owsiankach, ale...
Na pół słodko
Przepisy
,
Wegetariańskie
,
Wegańskie
,
Bez cukru
,
Bez mleka
,
SEZON NA
,
Bez jaj
,
Święta, okazje
,
Daktyle
,
Walentynki
,
Mleczko kokosowe
,
Maliny
,
Wegański
,
Tort
Ciasto owocowe z galaretką i kremem czekoladowym
Delikatne i bardzo smaczne ciasto owocowe przekładane kremem czekoladowym na bazie nutelli i mascarpone. Następną warstwą jest krem śmietankowy o delikatnym posmaku malinowym, a całość zwieńczona jest galaretką z owocami. Bardzo proste w przygotowaniu,...
AleTorcik!
Przepis
,
Ciasta z owocami
,
Maliny
,
Ciasto z galaretką
,
Krem czekoladowy
,
Ciasto czekoladowe z owocami
,
Galaretka malinowa
,
Jeżyny
,
Krem z nutellą
Ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym
Wspaniałe jesienne ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym to obowiązkowa pozycja deserowa na jesienne podwieczorki. Ciasto jest przepyszne wilgotne i bardzo aromatyczne z nutką cynamonu i kokosa, a do tego lekki krem czekoladowy. Krem przygotowałam z...
Sprawdzona Kuchnia
Desery
,
Zima
,
Ciasta
,
Jesień
,
Marchew
,
Orzechy nerkowca
Kruche babeczki z czekoladowym kremem i wiśniami
Co tam dieta, kalorie, porządny kęs słodyczy należy się o tej porze roku każdemu. Zresztą, sami spójrzcie, te kruche babeczki, które pod pysznym kremem kryją wiśnie, wyglądają tak niewinnie. : ) Składniki na kruche spody: 250 g mąki 150 g zim...
AleTorcik!
Przepis
,
Ciasta kruche i tarty
,
Gorzka czekolada
,
Krem czekoladowy
,
Kruche ciasto
,
Cukier kolorowy
,
Konfitura wiśniowa
,
Pyszne kruche babeczki
,
Wiśnia
Tort bezowy z kremem czekoladowym
Przepyszny tort bezowy z kremem czekoladowym i malinami. Mnstwo czekolady, bardzo sodka beza i do tego wiee maliny. Idealny Post Tort bezowy z kremem czekoladowym pojawił się poraz pierwszy w I Love Bake.
I Love Bake
Kremówka
,
Czekolada
,
Mascarpone
,
Białka
,
Maliny
,
Bezy
Bezy wegańskie
Nobla temu, kto wpadł na pomysł wykorzystania wody, która zostaje po ugotowaniu ciecierzycy! Bezy wegańskie przygotowujemy z aquafarbay, a aquafarba to właśnie ta cudowna woda z puszki po ciecierzycy i to ona jest najważniejszym składnikiem dzisiejszeg...
Sprawdzona Kuchnia
Desery
,
Zima
,
Lato
,
Jesień
,
Wegetariańskie
,
Ciastka
,
Maliny
,
Serek mascarpone
,
Cukier
Muffinki zwierzaki safari
Wszystkie zwierzaki lepione ręcznie każda trąba jest niepowtarzalna i jedyna : tygryski,słoniki,krokodyle i zebry. Czekoladowe muffinki z czekoladowym kremem w środku.
SpiekłaRodem
Torty
,
Muffinki
,
Babaeczki
Bezy kawowe z kremem kawowo-czekoladowym
Tak w kółko- abo zostają mi białka albo żółtka i przepis goni przepis Dziś mam nadprogramowe 4 białka i robię beziki o smaku kawy przełożone kremem czekoladowym Delikatna, chrupiąca beza a w środku kremowy, mocno czekoladowy krem- bezy rozpływają się w...
SpiekłaRodem
Wegetariańskie
,
Bez glutenu
,
Ciasta, ciasteczka
,
Deser
,
Czekolada
,
Mascarpone
,
Beza
,
Kawa
Podpowiedzi wyszukiwań
Zupa szczawiowa
O chuju złoty
Vintage ebooks
Vintage
Placuszki z jabłkami
Pączki francuskie
Serniki
śledzie na czerwonej kapuście