Jak do tej pory, dynia była na wytrawnie. I to błąd. Upieczona Hokkaido czy Delica ma bardzo słodki i trochę mdły smak. By go przełamać, dodałem skórki i soku pomarańczowego oraz cynamonu.
Dla związania dyni, użyłem mąki kokosowej i zmielonych bardzo drobno migdałów. Mąkę kokosową można kupić lub zmielić wiórki.
Te trufle były robione ostatnio na moich dyniowych warsztatach w Totomato. Bardzo smakowały wszystkim.
Każdą truflę można obtoczyć w kakao, karobie, wiórkach, zmielonych orzechach czy amarantusie ekspandowanym.
Masa ma być lekko wilgotna, ale podczas rolowania nie powinna się rozsypywać. Dobrze jest ją lekko pościskać w rękach przed uformowaniem kulek.
SKŁADNIKI:
- szklanka musu dyniowego
- szklanka mąki kokosowej
- szklanka bardzo drobno zmielonych migdałów lub orzechów
- skórka z 2 sporych pomarańczy
- sok z 1 pomarańczy
- skórka z cytryny
- 2 kopiaste łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
- pół szklanki drobnego cukru trzcinowego
- różności do obtoczenia
WYKONANIE:
- dynię pokroić na kawałki i upiec w 200 stopniach przez 45-50 minut. Wystudzić i zmiksować na gładko
- w misce wymieszać wszystkie składniki
- masa powinna być konsystencji plasteliny. Może się lekko kruszyć
- gdyby była zbyt mokra, dodać mąki. Jeśli sucha, soku z pomarańczy
- formować kulki dowolnej wielkości
- obtaczać w posypkach
- wstawić na godzinę do lodówki