Oprócz tart słodkich czasem robię wytrawne. Wrzucam wtedy dowolne warzywa, zalewam sosem i piekę. Wiele osób boi się robić te tarty ze względu na ciasto. Wydaje im się, że jak w cieście nie ma masła to nie ma prawa się udać. Odpowiadam. Bzdura. Wegańskie wersje ciast do tart praktycznie się nie różnią od tych z tłuszczami zwierzęcymi.
Na rynku jest wiele roślinnych margaryn, ale większość zawiera witaminę D3 pochodzenia zwierzęcego. Takie tłuszcze nie są wegańskie. Z czego w takim razie zrobić takie ciasto? Z mąki, oleju kokosowego, lodowatej wody i dodatków smakowych.
W klasycznych tartach często składniki zalewa się mieszanką śmietany i jajek. Weganie też umieją zrobić swoje wersje takich sosów. Ja robię z tofu, mąki z ciecierzycy z aromatycznymi dodatkami.
Jeżeli chodzi o warzywa to panuje pełna dowolność. Ja często dodaję również grzyby dla aromatu i zioła. Ta tarta ma warzywa w postaci cienkich pasków, które są zakręcone i tworzą spiralę. Może to nie jest ciąg Fibonacciego, ale wygląda nieźle :)
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej + do wysypania formy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki rafinowanego oleju kokosowego (roztopionego) + do wysmarowania formy
- lodowata woda
- łyżeczka soli
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka oregano
Na sos:
- 1 kostka naturalnego tofu ok. 180 g
- szklanka maki z ciecierzycy (polecam Besan)
- 4 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
- łyżeczka curry
- łyżeczka wędzonej papryki
- sól i pieprz do smaku
Warzywa:
- 2 spore marchewki
- 1 spora pietruszka
- 1 bakłażan
- 1 średnia cukinia
WYKONANIE:
Ciasto:
- mąki wymieszać z solą, ziołami i olejem. Powoli dodawać wodę w ilości zapewniającej powstanie elastycznego ciasta
- formę do tarty o średnicy ok. 30 wysmarować olejem i wysypać mąką (spód i brzegi)
- ciasto cienko rozwałkować na papierze do pieczenia (ułatwia później przeniesienie ciasta do formy) i przenosimy do formy wyklejając spód i brzegi. Spód nakłówamy kilka razy widelcem
- formę wstawiamy na godzinę do lodówki
- pieczemy 15 minut w 180 stopniach
Sos:
- wszystkie składniki dokładnie miksujemy i doprawiamy solą (będziecie czuć smak maki, ale nie przejmujcie się bo po upieczeniu jest niewyczuwalny)
Warzywa:
- warzywa za pomocą obieraczki do warzyw pociąć na cienkie paski
- zagotować wodę i włożyć na 5 minut paski marchewki, pietruszki i bakłażana. Wyłączyć grzanie, wyjąć delikatnie i osuszyć ręcznikiem papierowym
- na spód wylać sos i zacząć układanie pasków warzyw zaczynając oz brzegów i spiralnie schodząc do środka
- formę ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 35 minut