Czy tego chcemy czy nie to 14 luty jest Dniem Zakochanych. Z roku na rok coraz więcej osób ten dzień świętuje. Szkoda tylko, że jest tak bardzo skomercjalizowanym dniem, ale taka uroda większości wyjątkowych dni.
W jaki sposób uczcimy to święto zależy od nas. Będzie to uroczysta kolacja w restauracji, kino, spacer itd. Większość będzie obdarowywać się czerwonymi kwiatami i słodkościami. Głównie z czekolady.
By móc zaskoczyć swoją drugą połowę można samodzielnie przygotować coś wyjątkowego.
Mogą to być małe tartaletki z musem malinowym, czekoladą z chili i miętą. Nie wymagają pieczenia i pracy przy nich też niewiele.
Przygotować też możemy wegańskie rafaello z kaszy jaglanej. Słodkie kulki z ukrytym w środku sercem migdałowym.
Propozycji jest wiele. Najważniejsze by to święto było każdego dnia a nie raz w roku.
MINI TARTY Z CZEKOLADĄ I MUSEM MALINOWYM
SKŁADNIKI:
Spód:
- szklanka orzechów ziemnych
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- kopiasta łyżka kakao
- 1 spory lub 2 małe dojrzałe banany
- syrop daktylowy lub inny do posłodzenia
Masa:
- 1 puszka mleka kokosowego pełnotłustego ok 400 g wstawiona na kilka godzin do lodówki
- 2 czekolady gorzkie po 100 g
- mus malinowy (zmiksowane maliny)
- szczypta chili
- syrop daktylowy lub inny do posłodzenia
- maliny i mięta do dekoracji
WYKONANIE:
Spód:
- suche składniki zmielić malakserem
- banany zmiksować blenderem na mus i powoli dodawać do suchych składników ciągle mieszając w ilości zapewniającej powstanie zwartej masy. Dodać syrop i kakao
- foremki są średnicy ok. 8 cm z wyjmowanym dnem. Masy starcza na 8 mini tart
- dno i boki foremek na tarty wylepić masą
- na spód nałożyć łyżką trochę musu malinowego (tyle by zakryć dno)
Masa:
- z puszki mleka kokosowego wyjąć biały, stały osad z góry (krem kokosowy)
- do garnka włożyć krem, połamane czekolady, chili i syrop
- podgrzewać lekko do rozpuszczenia składników
- wylać na mus malinowy
- ozdobić malinami
- wstawić na minimum 2 godziny do lodówki
WEGAŃSKIE RAFAELLO
SKŁADNIKI:
- szklanka suchej kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka kokosowego
- szklanka wiórków kokosowych + do obtoczenia
- 3 łyżki cukru pudru nierafinowanego trzcinowego
WYKONANIE:
- kaszę jaglaną przelać na sicie kilka razy wrzątkiem. Przełożyć do garnka, dodać cukier i mleko
- gotować na małym ogniu około 20 minut (mieszać od czasu do czasu by się nie przypaliło)
- dodać wiórki i dokładnie wymieszać. Przełożyć do miski i wstawić na 2-3 godziny do lodówki
- nabierać masę i formować kulki, a następnie obtaczać w wiórkach. Można do środka kulki włożyć migdał bez skórki