Rozpoczynam akcję "Wegańskie Boże Narodzenie". Będzie sporo przepisów. Na słodko, wytrawnie, tradycyjnie, trochę nowocześnie.
Wigilia i Święta, to jeden z najbardziej radosnych okresów w roku. Bardzo rodzinnie, smacznie i pachnąco. Każdemu z nas kojarzą się inaczej. Każdy ma ulubione potrawy.
Nigdy nie jadłem karpia. Nie smakował mi. Śledzie od czasu do czasu. Inne potrawy wcinałem bez opamiętania.
Wegańskie Święta różnią się tylko niektórymi dodatkami. O każdym z nich opowiem, przy okazji kolejnych postów.
Zaczynam od czegoś, co jest obowiązkowe by upiec pierniki, czy piernika. Przyprawa korzenna :)
Nie rozumiem tych, którzy kupują gotowce w torebkach. Zazwyczaj ilość przypraw sięga w nich góra 5%. Reszta to mąka i kakao. Jeżeli nie chcę się Wam mielić lub ucierać przypraw, to chociaż kupcie poszczególne składniki w formie rozdrobnionej i wymieszajcie. Gwarantuje, że nigdy już nie kupicie tandetnych podrób.
Poniżej pokażę, że przygotowanie własnej przyprawy, to frajda i satysfakcja.
W mojej przyprawie nie ma anyżu bo jestem na niego uczulony.
Proporcje dobrałem tak, by najbardziej był wyczuwalny cynamon. Każdy z Was pewnie dobierze swoje ilości.
Co roku oprócz mieszanki, przygotowuję syrop korzenny. W okresie zimowym idealny do herbat, grzanego piwa czy ciast. W lato, jako polewa do lodów. By smak był jeszcze bardziej esencjonalny, przygotowuję go na soku pomarańczowym.
Koniec wymówek. Czas do roboty. Zróbcie dla siebie i bliskich jako prezent, małe słoiczki przyprawy i buteleczki syropu :)
KILKA PORAD:
- jeżeli macie termomix, to wszystko zmielicie w chwilę na największych obrotach- nie polecam mielić twardych składników w malakserze. Szczególnie goździków, które po pierwsze porysują pojemnik, a po drugie zawarty w nich olejek, zaklei noże. Usunięcie graniczy z cudem- jeżeli używacie moździerza, to polecam solidne granitowe
PRZYPRAWA PIERNIKOWA
SKŁADNIKI:
- 5 sztuk kory cynamonowej (około 60 g) lub około 8 płaskich łyżek gotowego mielonego- 3 łyżeczki całych goździków - pół gałki muszkatołowej- 3 łyżeczki ziarenek kardamonu (wyłuskanych) lub 1,5 łyżeczki mielonego- 1,5 łyżeczki imbiru w proszku- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego- 1 łyżeczka ziaren pieprzuWYKONANIE:
- cynamon - jeśli jest w laskach, to proponuje zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub utłuc dokładnie w moździerzu- goździki, kardamon, ziele i pieprz utłuc i dokładnie sproszkować w moździerzu- gałkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach- wszystkie składniki wymieszać i przesiać przez sitko o drobnych oczkach, by pozbyć się ewentualnie większych kawałków- przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku, w ciemnym miejscuSYROP KORZENNY:
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki soku pomarańczowego
- szklanka ciemnego cukru (ja użyłem muscovado)
- 4 laski cynamonu
- 8 goździków
- 5 cienkich plasterków świeżego imbiru
- 5 strączków kardamonu
WYKONANIE:
- wszystkie składniki przenieść do garnka
- powoli doprowadzić do wrzenia
- gotować pół godziny na małym ogniu bez przykrycia
- przykryć garnek i odstawić na 24 godziny
- przecedzić, zagotować i wlać do buteleczki lub słoika. Szczelnie zamknąć
- przechowywać w lodówce