Święta Bożego Narodzenia nie mogą odbyć się bez słodkości. Muszą smakować makiem, cytrusami, cynamonem, orzechami. Poniżej pierwsza propozycja.
Idealne połączenie czekolady z przyprawą piernikową. Nie ograniczajmy się tylko do małych ciasteczek. Dodajmy tej przyprawy do innych deserów.
Połączenie czekolady ze skórką pomarańczową, to da mnie kwintesencja tych Świąt.
Kiedy byłem dzieckiem, marzeniem ściętej głowy było dostanie prawdziwej czekolady. Kupowane na kartki wyroby czekoladopodobne, wołały o pomstę do nieba. Czasem udało się dostać prawdziwą tabliczkę. Kamuflowana była na wyjątkowe okazje. Chociażby na desery świąteczne. Teraz mamy ten komfort, że odmian czekolady są takie ilości, że przyprawiają o zawrót głowy. Kupno czekolady wegańskiej jest bezproblemowe. Są dobrej jakości i w normalnych cenach.
Zamiast małych tartaletek, można przygotować jedną dużą. Pamiętajcie tylko by forma miała wyjmowane dno. Ułatwi nam to znacznie życie.
Plusem tej słodkości jest to, że nie trzeba jej piec. Jest bezglutenowa. Robi się bardzo szybko, smakuje wyśmienicie i możemy zaskoczyć gości znanym im smakiem w nowej formie.
SKŁADNIKI: Na spód: - szklanka pestek słonecznika - 200 g wiórków kokosowych - płaska łyżka kakao - 1 dojrzały banan - 2 łyżki dowolnego syropu Na krem: - 2 tabliczki czekolady min. 70% po 100 g - 3 łyżki kremu kokosowego (biała, stałą część z puszki mleka kokosowego wstawionego na kilka godzin do lodówki) - dowolny syrop - płaska łyżka PRZYPRAWY PIERNIKOWEJ - skórka z 1 pomarańczy - pół szklanki dowolnych orzechów WYKONANIE: Spód: - słonecznik i wiórki zmiksować - dodać kakao i syrop oraz pokrojonego w kawałki banana - dokładnie zmiksować - masa powinna być plastyczna - boki i spód foremek wylepić masą Krem: - do garnka włożyć połamaną czekoladę, krem kokosowy, przyprawę piernikową, syrop w ilości zapewniającej słodki smak i skórkę - delikatnie podgrzewać do rozpuszczenia się składników - kremem wypełnić spody tartaletek -orzechy drobno posiekać i posypać wierzch kremu - wstawić na kilka godzin do lodówki lub na godzinę do zamrażarki, a później przenieść do lodówki
Pachnące, prawdziwie piernikowe babeczki z powidłami, miodem i dużą ilością kakaowej polewy, które sprawią, że w waszym domu w niecałą godzinę zapanuje świąteczny nastrój. Dodatkowo taka wygodna, estetyczna mini wersja stanie się smaczną dekoracją świą...
„Witam wszystkich w Nowym Roku i życzę wszelkiej pomyślności. Niech to będzie czas realizacji marzeń, podejmowania nowych wyzwań, tworzenia smaków i dzielenia się radością.My jeszcze w dalszym ciągu świętujemy. Tak naprawdę dopiero po Święcie Trzech Kr...
Kilka dni temu przygotowałam lemon curd (przepis znajdziecie tutaj). Leżał on sobie spokojnie w lodówce oczekując na swoją kolej, która przyszła właśnie teraz. Zupełnie niespodziewanie mieliśmy razem z Drugą Połówką wolny dzień. A wolny dzień bez żadne...
Sernikowe tartaletki z czerwoną porzeczką, dziś serwuje na deser dla moich chłopców. Kruche spody, delikatny sernik z kwaśną nutą czerwonej porzeczki na wierzchu każdej mini tarty. Składniki na 6 foremek mąka pszenna 1 szklanka szczypta soli masło 80 g...
Sernikowe tartaletki z czerwoną porzeczką, dziś serwuje na deser dla moich chłopców. Kruche spody, delikatny sernik z kwaśną nutą czerwonej porzeczki na wierzchu każdej mini tarty. Składniki na 6 foremek mąka pszenna 1 szklanka szczypta soli masło 80 g...
I znów na słodko Coś ostatnio mam ochotę na słodkie wypieki. Może to wiosna tak wpływa. Trzeba ją jeszcze bardziej zatrzymać, bo po tych wszystkich zimowych dniach jestem jakaś przemarznięta. Odkąd słońce wyszło wszystko jest weselsze. Dzień jes...