W tym roku było mało grzybów. Ja miałem to szczęście, że późną jesienią pojawiło się mnóstwo opieńków. Dostałem 4 mega siaty od mojej mamy. Wszystko zamroziłem. Do następnego sezonu będzie jak znalazł.
Również w sklepach można kupić mrożone grzyby i są zazwyczaj dobrej jakości. W ostateczności można użyć pieczarek, ale nie nadadzą takiego aromatu jak leśne grzyby.
W przeważającej części, pasztety zawierają kaszę jaglaną. Służy ona jako lepiszcze dla innych składników. Ja z nadmiaru niepalonej kaszy gryczanej, postanowiłem ją zastosować.
By masa była bardziej zwięzła, dodałem zmielonych płatków owsianych górskich. Inny składnik, to wędzone tofu. Nadaje lekkiego dymnego posmaku i dodatkowo również wiąże masę.
Nie obyło by się bez składnika strączkowego. Jest nim zielona soczewica.
Aromatu nadaje gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, jałowiec i rozmaryn. Pamiętajcie by dobrze doprawić masę. Podczas pieczenia trochę aromatu ucieka.
Ilość jest na standardową formę do keksu.
SKŁADNIKI:
- szklanka suchej kaszy gryczanej niepalonej- szklanka suchej zielonej soczewicy- 1 spora cebula- szklanka płatków owsianych górskich lub zwykłych- 0,5 kg dowolnych grzybów (mrożone poza sezonem)- 1 kostka wędzonego tofu około 200 g- 1 łyżka ziół prowansalskich- 3 jagody jałowca- 2 spore starte ząbki czosnku- łyżeczka suszonych igieł rozmarynu- sól, pieprz i gałka muszkatowa do smaku
WYKONANIE:
- kaszę ugotować w 2 szklankach wody pod przykryciem (około 15 min.) i wystudzić- soczewicę ugotować około 30 min. i wystudzić- grzyby rozmrozić i wraz z pokrojoną drobno cebulą udusić w niewielkiej ilości wody do miękkości. Odparować nadmiar płynu i wystudzić- tofu pokroić w małą kostkę- płatki zmielić na drobno- kaszę, soczewicę, grzyby i tofu dokładnie zmiksować malakserem lub blenderem- dodać do płatków- dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać- formę do pieczenia wysmarować olejem, a następnie wysypać np. kaszą manną- włożyć masę- piec godzinę w 190 stopniach- wystudzić i przenieść do lodówki (najlepiej kroi się jak jest porządnie schłodzony)