Sezon rabarbarowy w pełni i trzeba z niego korzystać pełnymi garściami. Jedną z form jest zapieczony pod kruszonką. Najlepsza jest z orzechów i migdałów. W wersji ekonomicznej, ale nie gorszej jest z płatkami owsianymi z dodatkiem tłuszczu.
Masa rabarbarowa jest ta sama, co do lodów. Płatki owsiane wymieszałem z mąką owsianą oraz olejem kokosowym i masłem orzechowym. Dla smaku doszedł też cynamon.
Kostki najlepsze są po kilkugodzinnym pobycie w lodówce. Całość się nie kruszy a rabarbar nabiera smaku.
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki płatków owsianych górskich lub zwykłych
- 2 szklanki mąki owsianej (można zmielić płatki)
- pół szklanki roztopionego oleju kokosowego
- 1 kopiasta łyżka masła orzechowego
- pół szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego
- łyżeczka cynamonu
WYKONANIE:
- mękę wymieszać z płatkami, cukrem i cynamonem. Dodać olej i masło. Dokładnie wymieszać składniki rękoma
- formę o wymiarach ok. 30 na 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć około połowę masy i dokładnie ugnieść warstwę
- piec 15 minut w 180 stopniach. Wyjąć i ostudzić
- rozsmarować masę rabarbarową a na wierzch porozrzucać resztę masy
- piec jeszcze 30 minut w tej samej temperaturze
- wyjąć i schłodzić kilka godzin w lodówce