Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
ORKISZOWE DROŻDŻÓWKI Z RABARBAREM
WEGANON
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
432
Kategorie
19
ORKISZOWE DROŻDŻÓWKI Z RABARBAREM
Ciasto drożdżowe jest wdzięcznym materiałem kulinarnym. Możliwości są nieograniczone. Można robić dania wytrawne jak i słodkie. W formie ciast z owocami na wierzchu, drożdżówek, jagodzianek, pierożków. Post wcześniej była wersja warzywna - kulebiak.
Gdy przychodzi czas świeżych polskich owoców, nie ma mowy by w moim domu nie było takich deserów. Wystarczy wieczorem zagnieść ciasto. Rano dorzucić owoce i kruszonkę i w czasie krótszym niż pół godziny (czas na prysznic czy prasowanie :) ). Na śniadanie w domu czy do pracy mamy własne, wegańskie drożdżówki pełne smaku.
Wykorzystałem mąkę orkiszową ale można użyć np pełnoziarnistej pszennej lub innej. Nie dodawałem do ciasta oleju czy rozpuszczonej margaryny. Funkcje tłuszczu doskonale spełniło mleko kokosowe.
Dodałem rabarbaru bo ma fajny kwaskowy smak a ja właśnie lubię połączenia takie w drożdżówkach. Rabarbar pokryłem cienką warstwą roztopionego z cukru muscvado by przełamać kwaskowy smak. Cukier melasowy idealnie pasuje ze swym karmelowym charakterem.
Kruszonka też zawiera muscovado z dodatkiem mąki orkiszowej i odrobiny wegańskiej margaryny.
Już niedługo pojawią się jagody i dopiero wtedy będzie drożdżówkowe szaleństwo :)
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
- 3 szklanki mąki orkiszowej
- 25 g świeżych drożdży
- puszka pełnotłustego mleka kokosowego (400 g)
- szczypta soli
- 5 łyżek syropu z agawy
Na nadzienie:
- 5 łodyg rabarbaru
- 2 łyżki cukru muscovado
Kruszonka:
- 3 łyżki mąki orkiszowej
- łyżka cukru muscowado
- łyżka zimnej margaryny
Do posmarowania ciasta:
- 3 łyżki wody
- łyżka syropu z agawy
WYKONANIE:
Ciasto:
-mleko kokosowe podgrzać lekko (do rozpuszczenia się kremu kokosowego), dodać syrop i wymieszać
- do miski wlać połowę mleka z syropem, dodać pokruszone drożdże i wymieszać do rozpuszczenia a następnie dodać 2 łyżki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut
- do miski wsypać resztę mąki, dodać sól, resztę mleka i zaczyn drożdżowy
- na początku za pomocą łyżki mieszamy składniki (masa będzie bardzo wilgotna ale nie dosypujcie mąki)
- wyrabiamy ręką ok 10 minut (ciężka praca i dlatego za mnie robi to mikser z hakiem do ciasta)
- wyrobione ciasto jest miękkie, elastyczne i nie powinno się kleić do rąk. Gdyby się tak zdarzyło, to można oprószyć ręce mąką i dalej wyrabiać (wszystko zależy od wilgotności mąki)
- ciasto wkładamy do miski, którą przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe i wolne od przeciągów miejsce
Nadzienie:
- rabarbar kroimy w kostkę
- na patelnię wysypujemy cukier i łyżkę wody a następnie dodajemy rabarbar
- całość smażymy do miękkości rabarbaru (mniej więcej 3-5 minut). w tym czasie powstaje sporo soku, który odparowujemy.
Kruszonka:
- do miski wsypujemy wszystkie składniki i końcami palców rozdrabniamy nadając formę okruszków
- po 1,5 godzinie ponownie wyrabiamy chwilę ciasto
- dzielimy na równe części (u mnie wyszło 10 bułek)
- forujemy okrągłe bułeczki. Kładziemy na papier do pieczenia w odstępach. Dół szklanki zanurzamy w mące i wciskamy głęboko w środek bułki (robimy krater)
- do otworu dodajemy nadzienie
- ciasto smarujemy mieszanką wody i syropu
- posypujemy kruszonką
- pieczemy 25 minut w
190°C
WEGANON
20 maj 15
NA SŁODKO
,
NA ŚNIADANIE
NA SŁODKO
146 przepisów
Polecane przepisy
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką powinny się nazywać nawet ukryte lub zamknięte. Formowałem je w podobny sposób jak robi się pyzy z mięsem lub owocami. Ostatecznie i tak lekko pękały z ...
Ciastecznik
Wiosna
,
Orzechy
,
Rabarbar
,
Mini ciasta
,
Drożdżówki
Kokosowe drożdżówki z rabarbarem, „serem” i kruszonką, a więc Bon Appetit
Miałam mieć dziś wolne, tj. zająć się swoimi sprawami, taaa. Misiek wyciął połowę rabarbaru w ogrodzie i niewinne rzucił może chociaż byś kompocik zrobiła. Kompocików od zeszłego roku to jeszcze ma pół spiżarni, więc wynegocjowałam, że...
Green Scarf
Desery
,
Ciasta i ciacha
,
Drożdżowe
,
Rabarbar
Chrupiące drożdżówki z rabarbarem
Jednym zpierwszych sezonowych warzyw, które pojawiają się natargu isklepowych półkach, jest rabarbar. Pyszny izdrowy, jednak nie dokońca odkryty, dotego często zbyt kwaśny iłykowaty. Jednak wmiękkich i...
erVegan
SŁODKIE
,
Wanilia
,
Rabarbar
,
Budyń
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Było już ciacho, wkrótce na blogu pojawi się lemoniada rabarbarowo-truskawkowa. Przyszła pora na drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Wszak sezon... Artykuł Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy...
Mieszam w garnku
Ciastka
,
Ciasta drożdzowe
,
Rabarbar
Drożdżówki z rabarbarem
Rabarbar jeszcze mi się nie znudził: jem z nim drożówki i popijam kompotem ;) Z podanych proporocji wyszło mi 8 dużych drożdżówek, ciągle jeszcze nie umiem się przyzwyczaić, że drożdżowe wyrobione w robocie rośnie jak szalone, więc 1 blacha na tę ilość...
CIASTKOŻERCY.PL
WSZYSTKIE
,
PRZEPISY
,
DLA DZIECI
,
Topka
,
CIASTA
,
Zbiorcze
,
SLIDER
,
Drożdżowe
,
Kruszonka
,
Rabarbar
,
Drożdżówki
Orkiszowe ciasto z rabarbarem (bez cukru, bez mleka, bez jaj)
Maj to miesiąc, który rozpoczyna sezon na pyszne owoce i warzywa prostu z ogrodu i sadu. Jednym z pierwszych dóbr natury, które pojawia się na naszych stołach jest rabarbar. Sięgamy po niego z radością i nadzieją na wiosenne odświeżenie i zmianę...
Na pół słodko
Przepisy
,
Wegetariańskie
,
Wegańskie
,
Bez mleka
,
SEZON NA
,
Bez jaj
,
Ciasta piaskowe
,
Rabarbar
Wegańskie crumble
Crumble to jeden z moich ulubionych deserów : ) Szybkie do przygotowania, z dużą ilością ulubionych owoców i oczywiście chrupiącej kruszonki, z którą mało rzeczy może konkurować : ) Wegańskie crumble ma jeszcze jedną zaletę, mianowicie poza tym...
marta-gotuje.pl
Dania dla dzieci
,
Dania dla matek karmiących
,
Ciasta
,
Zdrowa żywność
,
Dania dietetyczne
,
Bezglutenowe
,
Pycha
,
Mniam
,
Zdrowe jedzenie
,
Deser
,
Ciasta z owocami
,
Bez glutenu
,
Zdrowy deser
,
Kruszonka
,
Wege
,
Jabłka
,
Maliny
,
Wegański
,
Ciasta z kruszonką
,
Owoce
,
Wegańskie przepisy
,
Crumble
,
Owoce pod kruszonką
,
Crumble z jabłkami
,
Crumble z malinami
,
Deser bez glutenu
,
Jabłkowo malinowe crumble
,
Wegański deser
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Pierwszy Dzień Matki.Małe śmiejące się oczka o poranku.Cenniejsze niż tysiące kwiatów.Pulchne paluszki mocno trzymające mnie za palec.Pierwsze umiejętności Małego Człowieka cieszą bardziej niż kartka z serduszkiem.Radosne popiskiwanie wypełnia wspólne ...
by bylo przyjemniej
śniadanko
,
Mączne
,
Domowe
,
Na deser
,
Idą goście
,
Słodkie wypieki
,
Majówka
,
Owocowo
Podpowiedzi wyszukiwań
Zupa szczawiowa
O chuju złoty
Vintage ebooks
Vintage
Placuszki z jabłkami
Pączki francuskie
Serniki
śledzie na czerwonej kapuście