Gdyby ktoś zadał mi pytanie, jakie danie pamiętam z przedszkola, to zdecydowanie byłoby to.
Różnica jest oczywiście diametralna w części składników.
Kotlety nie są z mięsa mielonego tylko z kaszy bulgur, czerwonej fasoli, pieczarek i przypraw. To co pozostało to duszona cebulka i namoczona bułka. Właśnie przewaga były w kotletach dawała ten niesamowity smak (chyba jako 5-cio latek podświadomie wypierałem mięso z pożywienia). Obecna wersja jest bardziej aromatyczna, ale ma coś w sobie z tamtych czasów.
Do kotletów obowiązkowo była marchewka z groszkiem.
Zawsze gęsta, ciapowata, z dodatkiem mąki i masła. Ta wersja oczywiście też jest odmieniona.
Zamiast mąki pszennej jest kukurydziana i oprócz masła, olej kokosowy. Dalej mam gęsty kit. Nie lubię opcji marchewa z groszkiem prosto z wody.
Ziemniaki. Miałem wyjątkowe przedszkole, jeżeli chodzi o potrawy z ziemniaków. Było ich sporo (łatwy do dostania produkt w latach 70 i 80). Puree zawsze było z mlekiem i kminkiem.
Ziarenka zostały a mleko krowie zastąpiłem sojowym lub owsianym.
Obiad wieńczył kompot. Przeważnie był z jabłek lub wiśni z goździkami.
Często powracam wspomnieniami do tamtych czasów. Wtedy przygotowuje sobie taki obiad. Przeważnie wymieniam bulgur na kaszę gryczaną lub perłową.
SKŁADNIKI:
Na kotlety:- szklanka suchego bulguru- 0,5 kg pieczarek- puszka czerwonej fasoli- wegańska, pełnoziarnista kajzerka- łyżka suszonego majeranku- łyżeczka curry- sól i pieprz do smaku- łyżeczka wędzonej papryki słodkiej- tarta bułka
Marchewka z groszkiem:- opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem- łyżka oleju- łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego- łyżka mąki kukurydzianej- sól do smaku
WYKONANIE:
Kotlety:- kaszę ugotować w 2 szklankach wody ok. 20 minut, na małym ogniu pod przykryciem i wystudzić
- pieczarki pokroić w plastry i usmażyć do odparowania wody. Wystudzić
- fasolę przepłukać zimną wodą
- kajzerkę namoczyć w wodzie i odcisnąć
- wszystkie składniki dokładnie zmiksować
- dodać przyprawy
- formować kotlety, obtaczać w bułce i smażyć
Marchewka z groszkiem:- marchewkę ugotować w niewielkiej ilości wody
- dodać pozostałe składniki
- jeżeli jest zbyt gęsta, to można dodać trochę wody.