Kiedy dwadzieścia parę lat temu na targu kupowałem kasze jaglaną dziwnie na mnie patrzono. Dlaczego? Bo prawie nikt jej nie kupował. Nie była hitem jak teraz, nie robiono z niej prawie wszystkiego. Na topie była kasza gryczana i jęczmienna. Szczególnie osoby starsze je polubiły. Szybkie w przygotowaniu i z dodatkami stanowiły pyszny obiad.
Ja uwielbiam kasze jęczmienna (zresztą chyba wszystkie kasze) za jej teksturę i smak. Dla mnie te małe perełki są same w sobie czymś niezwykłym. Ubolewam trochę, że nie jest tak powszechna jak kiedyś.
Przygotowuje z niej wiele potraw. Najbardziej jednak lubię wszelkie kotlety, burgery i krokiety. W połączeniu z grzybami i strączkami idealnie się sprawdza. Nie przepadam za kotletami z tej kaszy w formie smażonej. Kasza wtedy gorzknieje i nie jest smaczna. Pieczenie bez tłuszczu to lepsza alternatywa.
Nie będę oryginalny, kiedy powiem, że najlepiej lubię je jeść z marchewką z groszkiem i ziemniakami z natką, czosnkiem i kminkiem.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1 szklanka pestek słonecznika
- 2 szklanki drobno posiekanych liści jarmużu
- 0,5 kg pieczarek
- 1 spora cebula
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżka majeranku
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
WYKONANIE:
- soczewicę ugotować do miękkości, odcedzić i wystudzić. Następnie dokładnie zmielić
- zagotować 2 szklanki lekko osolonej wody, dodać kasze i łyżkę oleju. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut (aż kasza wchłonie wodę). Wystudzić
- słonecznik zmielić prawię na mąkę np. malakserem
- cebulę i pieczarki pokroić w małą kostkę i usmażyć do miękkości (dodaję trochę soli by puściły wodę i w niej się udusiły), odparować nadmiar wody i wystudzić
- wszystkie składniki połączyć w misce. Masę wyrabiać przez kilka minut (krokiety będą się lepiej formować). Doprawić do smaku solą i pieprzem
- z masy formować krokiety, układać na papierze do pieczenia i piec 20 minut w 180 stopniach. Zaraz po upieczeniu są miękkie i po lekkim schłodzeniu twardnieją
Krokiety z kapustą i grzybami fot. Moja Książka KucharskaKrokiety z kapustą i grzybami.Przepis na pyszne i zawsze udane krokiety z kapustą i grzybami.Najlepsze krokiety z kiszoną kapustą i grzybami.Przepisów na krokiety znajdziecie co niemiara, a na ró...
KROKIETY Z KAPUSTĄ, WĘDZONYMI ŚLIWKAMI I GRZYBAMI ❤Jak przygotować w domu świąteczne krokiety z kapustą, wędzonymi śliwkami i grzybami - sprawdzony przepis krok po kroku.
Krokiety pojawiały się u nas zamiennie, jako dodatek do barszczyku, z pasztecikami. U mnie w tym roku na okres Swiąteczny proponuje krokiety z kapustą i grzybami. Paszteciki z mięsem zaproponuje Wam najprawdopodobniej na noc sylwestrową.Czytaj więcej »...
Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, postanowiłem zrobić coś co przybliży mi je niespełna trzy tygodnie wcześniej, na niedzielny obiad zrobiłem krokiety z kapustą i grzybami. Od kiedy pamiętam krokiety towarzyszyły mi od urodzenia, natomiast n...
Krokiety ziemniaczane z papryką i cebulą, przygotowuję gdy zostanie mi więcej ziemniaków z dnia poprzedniego. Krokiety są bardzo smaczne, a panierka krokietów jest chrupiąca. Krokiety ziemniaczane przygotowuje się łatwo i dosyć szybko. Wszyscy jedzą je...
Pyszny obiad w 45 minut? Nic trudnego, to propozycja dla zwolenników kaszy gryczanej. Chociaż Ci co jej nie lubią też powiedzą, że te krokiety są pyszne! Piotrek zawsze mówił, że nie lubi tej kaszy, gdyż mu przypomina pobyt w wojsku. Czytaj dal...