Zielony groszek najlepszy jest latem, kiedy jest świeży. Tak powie większość z Was.
Szkopuł w tym, że trudno go kupić, jest drogi i szybko trzeba go przetwarzać, bo fermentuje.
Alternatywą jest forma mrożona. Dostępna przez cały rok, tańsza od świeżego i w każdej chwili pod ręką.
Niewielu wie, że można również kupić cały zielony groch w postaci suszonej. Jestem zdecydowanie na tak dla takiej postaci.
Kosztuje około 5 zł za pół kilo (dodam, że forma suszona po namoczeniu, zwiększa objętość ponad 2 razy).
Groch moczymy kilka godzin (jak większość strączków). Gotuje się dość szybko, bo około pół godziny.
Zupy i kremy ze strączków, są idealne na chłodne dni. Mają dużo białka i błonnika.
Dają uczucie sytości. W okresie zimy powinny być spożywane kilka razy w tygodniu (nie dotyczy to tylko wegan czy wegetarian).
Zupa z zielonego groszku, to mój ukłon w kierunku przedszkola do którego chodziłem.
Pamiętam, że ta zupa była najlepsza z tamtych czasów. Gęsta, aromatyczna i miała skwarki, które wydłubywałem i po cichu wrzucałem małym biesiadnikom do talerza :)
Dziś skwarki można bez problemu zastąpić. Chociażby wędzonym tofu czy tempehem.
Kiedy jeszcze przesmażymy je z wędzoną papryką, to mamy istny raj.
Poszukajcie na straganach lub sklepach suszonego grochu. Kupcie go sporo, bo idealny jest nie tylko do zup, ale past czy pasztetów.
SKŁADNIKI: - pół kg suszonego zielonego grochu - kostka wędzonego tofu ok. 200 g - łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki w proszku - łyżka curry - łyżeczka majeranku - łyżeczka mielonych ziaren kolendry - łyżeczka mielonego kminu rzymskiego - 3-4 łyżki mleka kokosowego - sól i pieprz do smaku WYKONANIE: - groch namoczyć w wodzie około 10 godzin - zalać nową świeżą wodą (trochę więcej ponad ziarnami) i gotować do miękkości (około 30 min.) - lekko schłodzić i dokładnie zmiksować. Dodajemy wodę (w zależności jakiej gęstości chcemy krem) - dodać curry, majeranek, kolendrę, kmin i mleko kokosowe i ponownie zmiksować - doprawić solą i pieprzem - tofu pokroić w małą kostkę - na patelnię wlać trochę oleju i smażyć tofu. Posypać papryką i ponownie chwilę smażyć - krem wlewamy do talerza i na wierzch sypiemy kostki tofu
Wiosennie i zielono, pysznie i aromatycznie, a przy okazji zdrowo zapraszam po przepis na pyszną zupę krem z zielonego groszku z natką pietruszki, czosnkiem i otrębami moja ulubiona!! Składniki na około 4-5 porcji: Około 800 g zielonego...
Zupa krem z zielonego groszku – to idealna propozycja na rodzinny obiad. Podałam ją na świąteczny obiad. Dla dzieci podałam z tartym serem – ich ulubione zupy to pomidorowa i ogórkowa, wiec, gdy chce ich namówić do zjedzenia czegoś nowego – dosyp...
Bardzo prosty przepis na kolorową i zdrową sałatkę z zielonego groszku. Nie wymaga ona zbyt dużo czasu, a ma bardzo interesujący smak. Jeśli chcecie wersję light to zamiast majonezu użyjcie jogurtu naturalnego :) Odrobinę pikanterii w sałatce dodaje po...
Delikatna, łagodna i kremowa zupa krem z zielonego groszku z mascarpone. Szybka do przygotowania i idealna na wiosnę oraz lato. Taka gęsta zupa może zastąpić cały obiad jest sycąca i jednocześnie lekka. Możemy do niej użyć zarówno świeżych strą...
Bardzo prosty przepis na kolorową i zdrową sałatkę z zielonego groszku. Nie wymaga ona zbyt dużo czasu, a ma bardzo interesujący smak. Jeśli chcecie wersję light to zamiast majonezu użyjcie jogurtu naturalnego :) Odrobinę pikanterii w sałatce dodaje po...
Przepyszna kremowa zupa z zielonego groszku i awokado ze świeżymi ziołami to fantastyczny pomysł na świąteczny obiad. Wiosenny i soczysty kolor zupy doskonale komponuje się na wielkanocnym stole. Przygotujcie zupę w dniu podania, aby nie zmieniła kolor...
W poprzednim przepisie zaczarowaliśmy rzeczywistość i tworzyliśmy pomidora z buraka. Pozostaję przy temacie i dzisiaj proponuję krem z zielonego groszku. Ma piękny, głęboki kolor soczystej zieleni i przywodzi na myśl cieplejsze, pełne słońca i energii ...
Nie każdy jest smakoszem zielonego groszku (znam to z własnego domu mój mąż krzywi się na samą myśl o groszku), ale zupa-krem to rewelacja. Może Wasze dzieci nie przepadają za groszkiem to proponuję taką formę podania. Krem z zielonego groszku ...