W latach 80 byłego stulecia (matko, jaki ja jestem stary :) ) w TVP funkcjonowały dwa programy kulinarne. Jeden w ramach ówczesnej telewizji śniadaniowej "Jutro poniedziałek". Drugi jako "Gotowanie na ekranie". Pamiętam jak Katarzyna Pospieszyńska serwowała egzotykę w tych szarych czasach. Z wypiekami na twarzy śledziłem każdy przepis. Te programy miały to do siebie, że jedzenie było głównie swojskie, porcje takie jak należy. Nie raz próbowałem odtwarzać te przepisy. Finał był różny. Przepisy funkcjonowały w kajetach prawdziwych gospodyń i przekazach ustnych.
Przyznam się, że sam posiadam taki zeszyt. Pełen jest przepisów z moich kulinarnych debiutów. Usmarowany różnymi sosami, ale jest w nim wiele skarbów, którymi się z Wami dzielę.
Wracając do programu "Gotowanie na ekranie", pamiętam przepis na kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym. Wyglądały bosko. Zabrałem się za przygotowanie. Ugotowałem ziemniaki i następnego dnia zmieliłem. Dodałem różności i wyszła masakra. Wszystko się rozjechało na patelni. Zrobiła się breja. Byłem mega wściekły i nie wiedziałem co się stało. Zacząłem po kolei analizować co poszło nie tak. Okazało się, że zamiast mąki, dodałem cukru pudru :)
Od tamtego czasu 100 razy sprawdzam co biorę z półki.
Powtórna próba okazała się idealna. Kotlety wyszły super. Sos wyborny. Z czasem przepis zmieniłem. Powstałą wersja wegańska, a sos zawędrował do środka kotletów.
By wzbogacić smak ziemniaków, dodałem gałki muszkatołowej i nasion kminku. Farsz grzybowy wymieszałem z kiszonymi ogórkami, dla większej wyrazistości smaku.
Takich chochlików kulinarnych mam sporo i wspominam je z uśmiechem na twarzy.
SKŁADNIKI:
Na masę ziemniaczaną:- 2 kg ziemniaków- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej- łyżeczka ziaren kminku- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej- 3 płaskie łyżki mąki pszennej
Na farsz:- 0,5 kg pieczarek- 1 pęczek dymki- 1 średnia cebula- 1 starty ząbek czosnku- 4 średnie ogórki kiszone- pieprz do smaku
WYKONANIE:
Farsz:- pieczarki, dymkę i cebulę pokroić w małą kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju. Dusić do miękkości. Dodać czosnek- ogórki pokroić w małe kostki i wymieszać z farszem. Doprawić pieprzem
Masa ziemniaczana:- ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Pozostawić do następnego dnia- zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę.- dodać obie mąki, kminek i gałkę. Wymieszać
- masę brać łyżką, formować kulki większe od orzecha włoskiego, spłaszczać, nakładać masę i nakrywać drugim spłaszczonym plackiem. Skleić, uformować kotlet- smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano- idealne są z sosem pomidorowym lub ketchupem