Wśród znajomych w pracy, uchodzę za miłośnika gruszek. Kiedy sięgam do torby, to już się śmieją, że pewnie będę zaraz jadł te owoce. W okresie od września do wiosny pochłaniam olbrzymie ilości.
Lubię każdą odmianę. Jenak najlepsze są Marcinki. Niestety coraz trudniej je dostać. Praktycznie wyginęły. Można je spotkać na nielicznych targach. Mają piękną czerwoną barwę. Do codziennego pochłaniania idealne są Klapsy czy Lukasówki. Do pieczenia i na przetwory wybieram Konferencje.
Te ostatnie są fajne, bo zrywa się lub kupuje twarde jak kamień. Po kilku dniach są miękkie i soczyste.
Bardzo często piekę gruszki z przyprawami korzennymi. Mam wrażenie, że np. cynamon bardziej pasuje właśnie do tych owoców niż jabłek.
Nie ma chyba bardziej jesiennych ciast, niż właśnie gruszkowe. Wiem, że są jeszcze jabłka i śliwki, ale właśnie te owoce do mnie bardziej przemawiają.
Połączenie ich z cynamonem, kardamonem i goździkami, daje niepowtarzalny smak ciasta.
Nauczyłem się w takich wypiekać stosować musy owocowe. Oprócz smaku spełniają funkcję jajka.
Ilość ciasta jest na tortownicę i średnicy 30 cm.
Jak lubię jeść takie ciasto? Z ciepłym mlekiem orzechowym lub gorącą czekoladą :)
SKŁADNIKI:- 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej + do wysypania formy
- szklanka dowolnego mleka roślinnego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego
- 3 płaskie łyżki kakao
- 1 spory banan
- 5 lekko miękkich gruszek
- 3 płaskie łyżeczki cynamonu
- 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu
- pół łyżeczki mielonych goździków
- cukier puder do posypania
- olej do posmarowania formy
WYKONANIE:
- 2 gruszki i banana dokładnie zmiksować blenderem
- w jednej misce połączyć suche składniki i wymieszać
- w drugiej połączyć mleko z musem owocowym
- powoli dodawać ciekłe składniki do suchych, ciągle mieszając mikserem
- 3 gruszki obrać i przeciąć na pół. Ponacinać w kilku miejscach ich wierzch
- dno tortownicy o średnicy około 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia
- boki posmarować olejem i wysypać mąką
- przenieść masę i wyrównać wierzch
- ułożyć gruszki na wierzchu
- ciasto piec 40-45 minut w 180°C (do suchego patyczka)
- wystudzić i posypać cukrem pudrem