Ciast pieczonych na blogu jest mało. Można je policzyć chyba na palcach jednej ręki. Z czego to wynika? Chyba z mojego strachu, że może nie wyjść. Wszelkie desery w wydaniu witariańskim zawsze się udają. Odchodzi nam niepewność zakalca, niedopieczenia czy dziwnego smaku. Ciasta pieczone są nieprzewidywalne. Wielokrotnie zepsułem kilka, zanim doszedłem do prawidłowej receptury.
Kiedy na drzewach i straganach mamy ogrom orzechów, nie sposób ich nie użyć. Włoskie czy laskowe. Bez różnicy. Teraz są najlepsze. Lekko mleczne w smaku. Zmielone na drobne okruszki, niemal mąkę. Są idealne do wszelkich ciast. Kiedy połączymy je z kakao lub karobem, to mamy istną rozpustę.
To ciasto nie jest z tych puszystych, biszkoptowych. Orzechy nadają mu ciężkości, lekko zbitej tekstury. Uwielbiam takie ciasta. Wystarczy mały kawałek i mamy dzienną dawkę słodkości zapewnioną.
By przełamać ciężkość, ciasto przełożyłem kremem. Wykonałem go ze zmiksowanej ciecierzycy, kakao, kremu kokosowego i dużej ilości skórki pomarańczowej i cynamonu. Kremu jest sporo bo oprócz przełożenia, jest również do obłożenia całego ciasta.
Boki posypałem wiórkami kokosowymi a wierzch zdrapaną nożem czekoladą (takie wiórki).
Polecam na górę ułożyć kiwi lub inne kwaskowe owoce. Fantastycznie przełamują smak czekolady.
Dobrze jest ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki. Krem stwardnieje i lekko przeniknie do ciasta, tworząc z nim komplementarną całość.
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- szklanka drobno zmielonych orzechów
- 2 kopiaste łyżki kakao lub karobu
- szklanka brązowego, nierafinowanego cukru trzcinowego lub muscovado
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 puszka mleka kokosowego
- sok z 1 pomarańczy
- szklanka wody
- kopiasta łyżeczka cynamonu
Na krem:
- 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 2 łyżki kakao
- skórka z 2 pomarańczy
- sok z 1 pomarańczy
- 2 łyżki kremu kokosowego (puszkę mleka kokosowego wstawić na kilka godzin do lodówki. Krem kokosowy jest tą stałą, biała masą. Pozostałość możemy użyć do zupy zamiast śmietany lub zrobić koktajl owocowy)
- pół szklanki brązowego, nierafinowanego cukru trzcinowego lub muscovado
- 2 łyżeczki płaskie cynamonu
- 2 kiwi
- pół czekolady gorzkiej
- pół szklanki wiórków kokosowych
WYKONANIE:
Ciasto:
- w misce wymieszać mąkę, orzechy, kakao, sodę i proszek
- do garnka przełożyć mleko kokosowe, wodę, sok z pomarańczy oraz skórkę i cukier
- podgrzewać do rozpuszczenia się cukru
- powoli dodajemy płynne składniki do stałych, mieszając mikserem
- małą tortownicę (20 cm) wysmarować dowolnym tłuszczem i wysypać boki kakao. Na dno położyć papier do pieczenia
- wyłożyć masę, wyrównać wierzch. Piec w 180 stopniach do suchego patyczka (około 40-45 minut)
- ciasto wystawić, wystudzić
-przeciąć ostrym nożem na 2 blaty
Krem:
- wszystkie składniki kremu dokładnie zmiksować
- dolną część ciasta posmarować kremem
- ułożyć drugi blat i posmarować całe ciasto pozostałym kremem
- za pomocą ostrego noża , zdrapywać wiórki
- boki ciasta posypać wiórkami kokosowymi
- na wierch ułożyć pokrojone w plastry kiwi i wiórki czekolady
- wstawić na kilka godzin do lodówki