Uwielbiam ciasta drożdżowe w wytrawnym wydaniu. Czy to pizza, tarta czy swego rodzaju zawijańce.
Farsz dowolny. Ważne by był intensywniejszy w smaku od drożdży. Nie mam ulubionych farszy. Wkładam to, co akurat mam pod ręką.
Wszystko zmiksowane, rozsmarowane na cieście i gotowe. Forma również dowolna. Bardziej wydumane gwiazdki, poskręcane rulony czy zawijasy.
Oprócz smaku ma cieszyć oko.
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
- 3 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
- 1 opakowanie suchych drożdży 7 g
- około 1 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
Na farsz:
- garść drobno porwanych liści jarmużu
- garść rukoli
- garść roszponki
- 1 słoik suszonych pomidorów w oleju ok 300 g
- 10 pieczarek
- 0,5 szklanki gęstego przecieru pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka suszonego oregano
- 0,5 szklanki zielonych oliwek bez pestek
WYKONANIE:
Ciasto:
- wymieszać mąkę, sól i drożdże. Dodać oliwę i powoli wlewać wodę w ilości zapewniającej powstanie gładkiego, elastycznego ciasta. Wyrabiać kilka minut
- ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe i wolne od przeciągów miejsce na 2 godziny
Farsz:
- z pomidorów odlać olej
- Wszystkie składniki dokładnie zmiksować w benderze lub malakserze
- doprawić solą i pieprzem
- ciasto wyrobić chwilę ponownie. Rozwałkować cienko na prostokąt
- posmarować farszem i zwijać rulon wzdłuż dłuższego boku
- rulon skręcać wokół własnej osi kilka razy a następnie połączyć oba końce (utworzy się coś w rodzaju obważanka). Na wierzchu zrobić kilka nacięć nożem
- piec około 30 minut (do zbrązowienia) w 200 stopniach