Dla tych (i nie tylko), którzy unikają glutenu... BABKA BEZGLUTENOWA.
BABKA PIASKOWA BEZGLUTENOWA
5 jajek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 i 3/4 szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej
200 g masła
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
ekstrakt waniliowy, ulubiony aromat lub skórka otarta z 2 cytryn
Wszystkie składniki należy wyjąć wcześniej aby były w temperaturze pokojowej.
Formę do babki wysmarować masłem, oprószyć mąką bezglutenową (ewentualnie pszenną jeśli nie unikamy specjalnie glutenu)
Jajka ubijamy na jasną, bardzo puszystą masę przez kilka minut. Stopniowo dodajemy łyżka po łyżce cukier i dalej ubijamy. Masa powinna podwoić swoją objętość i być bardzo puszysta.
Przesianą mąkę ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Dodać skórkę lub ekstrakt i mieszamy.
Masło roztapiamy w garnuszku, wrzące wlewamy do ciasta i miksujemy tylko do połączenia.
Ciasto należy przelać do przygotowanej wcześniej formy (nie powinno zająć więcej niż 2/3 wysokości formy). Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 50 - 60 minut (pierwsze 30 minut w temperaturze 160ºC). Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Następnie wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż przestygnie.
LUKIER
1/2 szkl. cukru pudru
2-3 łyżki mleka kokosowego
mąka kokosowa (opcjonalnie)
Cukier puder ucieramy z mlekiem kokosowym. Jeśli lukier jest zbyt rzadki dodajemy troszkę mąki kokosowej.