W związku z tym, że sezon na szparagi już się rozpoczął, przygotowałam przepyszną tartę.
Tarta z cukinią i szparagami
Ciasto:
200 g mąki
100 g zimnego masła, pokrojonego
1/2 łyżeczki soli
2 - 3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
pół pęczku szparagów
10 dag boczku
1 mała cukinia
2 ząbki czosnku
pół szklanki startego parmezanu lub dowolnego sera żółtego
śmietana 18 % (duże opakowanie)
3 jajka
zioła do smaku np. tymianek, bazylia, zioła prowansalskie
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i masło. Następnie rozcieramy palcami. Zagniatamy szybko ciasto, dodając stopniowo zimną wodę. Formujemy kulę z ciasta, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto i wykładamy formę na tartę. Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 10 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Formę z ciastem pieczemy przez 10 - 15 minut na złoty kolor. Po wyjęciu przestudzamy chwilkę aby ciasto nie nasiąkło.
Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek, przez 3 minuty należy je obgotować w osolonej wodzie. Każdą sztukę kroimy na 3 części.
Cukinię kroimy w większa kostkę, a następnie razem z cukinią podsmażamy na patelni. Podczas smażenia dodajemy przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku i mieszamy. Smażymy, aż boczek lekko się zarumieni. Zawartość patelni oraz pokrojone szparagi wrzucamy na dno tarty.
Jajka mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami i polewamy nimi warzywa. Wierzch posypujemy parmezanem. Pieczemy ok. 35 minut w temp. 190 stopni C, aż masa się zarumieni.