Przygotowując pszenno żytni chleb z garnka wzorowałam się na przepisie chleb z garnka zmieiając proporcje i użyte mąki. Mino iż nie użyłam dużo mąki żytnej, to chleb i tak nie urósł tak wysoko jak w przypadku chlebu przygotowanego z mąki tylko ...
Kilka lat temu hitem internetu był chleb zmieniający życie, czyli chleb z ziaren, bez mąki : ) Jego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga specjalnych umiejętności, nie używamy zakwasu, ani drożdży, więc wszystko po prostu musi się udać ...
Przepis na ten szwedzki chleb znalazłam w książce autorstwaGorana Soderina "Vademecum domowego wypieku pieczywa".W smaku tego wypieku dominuje nuta kminku, który nadaje mu słodkawy posmak.Przepis jest prosty i na prawdę szybki w przyg...
W lutym w Piekarni Amber piekliśmy chleb Piotra Kucharskiego z książki Chleb domowa piekarnia , a przepis wybrała dla nas Beata z bloga Stare gary. Chleb cebulowy bardzo lubię, nie piekłam go jednak nigdy z dodatkiem piwa. U mnie przepis z małymi zmian...
Chleb na kefirze to zdecydowanie mój faworyt wśród chlebów pszennych bez zakwasu. Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania, a do tego przepyszny! Najlepiej smakuje pierwszego dnia, trudno mu się oprzeć od razu po wyjęciu z piekarnika, bo sa...
Kolejny pyszny domowy chleb na zakwasie z dodatkiem mąki orkiszowej. Zapewne będę bardzo monotematyczna, kiedy napiszę, że warto go upiec ; ) Być może dlatego, że temat pieczenia domowego chleba pojawił się u nas stosunkowo niedawno i każdy now...
Do domowego chleba straciłam głowę na tyle, że każdy kolejny wydaje mi się być smaczniejszy od poprzedniego ; ) Chleb orkiszowy jest bardzo delikatny, lekko orzechowy w smaku, z przepyszną chrupiącą skórką. Polecam!!! Składniki na zaczyn...