Sałatka z kaszą kuskus powstała pod wpływem chwili i tych składników, które znalazłam w kuchni. Chyba to prawda, że w większości przypadków sałatki tworzy się na bazie składników, którymi w danym momencie dysponujemy. Nie dość, że są szybkie i łatwe do zrobienia to jeszcze pożywne.
W szafce kuchennej chomikuję wszystkie dostępne kasze, a nóż widelec zawsze coś wpadnie do głowy, by wykorzystać którąś z kasz.
Zrodził się w mej głowie pomysł, by zrobić sałatkę słodko - wytrawną. Nie wiem czy funkcjonuje w słowniku kulinarnym takie wyrażenie, ale jedno wiem na pewno, że ta sałatka podbiła nasze serca.
Przekonajcie się sami, a jak Wam zasmakujcie to róbcie ją tyle razy aż się znudzi. A jak się nie przeje to kombinujcie, zmieniajcie składniki, może przyjdzie Wam do głowy inna wariacja.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy kuskus (przygotować ją zgodnie z wytycznymi na opakowaniu)
- 1 cebula szalotka
- 1 cebula czerwona
- garść zielonych i czarnych oliwek
- 2 czerwone papryki marynowane
- 4 pomidory suszone
- 5 daktyli
- garść migdałów
- 1 łyżeczka oliwy z pomidorów suszonych
sos:
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy (najlepiej Dijon)
Przygotowanie:
Obie cebule, pomidory, paprykę kroimy w drobną kostkę. Oliwki i daktyle w krążki a migdały kroimy w słupki. Wszystkie składniki mieszamy z kaszą kuskus, polewając odrobinę oliwą z pomidorów suszonych. Następnie robimy sos. Ocet, miód i musztardę mieszamy i odstawiamy na 10 min, by się składniki "przegryzły". Przed podaniem sałatkę polać sosem.
Serdeczności,
V.