Uwaga! Wszyscy proszeni są zachować umiar! Bomba kaloryczna!
Częstotliwość spożywania - raz w roku ;)
SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA (na 3 pucharki):
- 10 herbatników kakaowych rozkruszonych np. w moździerzu
- około 10 g masła
- (dodatkowo kilka łyżek kawy)
Herbatniki podsmażyć na maśle. Wymieszać. Można dodać kilka łyżek kawy dla wzmocnienia smaku.
- około 150 g śmietany 30%
- 1 serek śmietankowy (typu Almette)
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- płatki migdałowe
- orzechy włoskie
Śmietanę ubić na sztywno. Serek połączyć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, a na końcu z ubitą śmietaną. Wszystko dokładnie wymieszać.
W pucharkach układamy na przemian rozkruszone herbatniki, masę śmietankową, płatki migdałowe i orzechy włoskie.
***
Smacznego!