Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Mexicana
LOve&COoking
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
17
Kategorie
10
Mexicana
W ostatni dzień weekendu mam zwykle najwięcej do zrobienia. Co za tym idzie robię wszystko, aby odłożyć teksty wzywające mnie do pracy. Oto efekty.
Mexicana:
2-3 łyżki margaryny roślinnej
2,5 łyżki mąki pszennej
gorąca woda
słoiczek koncentratu pomidorowego
ketchup
puszka pomidorów
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
pół czerwonej papryki
czerwona cebula
pół białej cebuli
3 ząbki czosnku
1/3 pora
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
1-2 łyżki cukru trzcinowego
zioła prowansalskie
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki suszonego imbiru
czosnek granulowany
słodka i ostra papryka
porcja makaronu (według uznania)
Baza do sosu:
Margarynę roztapiamy w rondelku. Dodajemy mąkę i mieszamy. Zasmażkę ostrożnie zalewamy wodą sprawdzając gęstość (nie może być zbyt rzadka). Na początek dodajemy 2-3 łyżki koncentratu i ketchupu. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, cukrem i ziołami. W razie potrzeby można dodać jeszcze troszkę koncentratu i ketchupu.
Warzywa:
Cebulę, pora i czosnek siekamy i smażymy na oliwie. Kiedy się zeszklą dodajemy pokrojoną paprykę i podsmażamy jeszcze przez 2 minuty. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, fasolkę i kukurydzę. Dusimy 10 minut pod przykryciem. Do warzyw dodajemy bazę do sosu, gałkę muszkatołową i imbir. Dusimy jeszcze 5-7 minut i doprawiamy ziołami, papryką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem.
Porcję makaronu mieszamy z sosem i posypujemy koperkiem (opcjonalnie).
Smacznego!
Przepis umieszczony w ramach akcji:
LOve&COoking
04 mar 12
Dania główne
Dania główne
3 przepisów
Polecane przepisy
Pico de gallo, salsa fresca – czyli salsa ze świeżych pomidorów
My Blueberry Corner by "jagodzianka" Pico de gallo, salsa fresca czyli salsa ze świeżych pomidorów, znana jest również pod nazwami picada salsa lub mexicana Przeczytaj cały artykuł Post Pico de gallo, salsa fresca c...
My Blueberry Corner
Obiad
,
Szybko i smacznie
,
Bezglutenowe
,
Wytrawnie
,
Cebula
,
Pomidory
,
Do obiadu
,
Danie bezmięsne
,
Danie regionalne
,
Kuchnia meksykańska
,
Sosy i dipy
Pasztet z ciecierzycy
Smaczny pasztet z ciecierzycy. Kto nie jadł niechspróbujezrobićSkładniki250 g ugotowanej wcześniejCiecierzycy50 g Słonecznika łuskanegocebula1/2 pora2 marchewkiząbek czosnku2 łyżki słodkiej czerwonej papryki w proszku1 łyżeczka ...
Blog Pychotka
Przepis na zdrowie
,
Pasztety
Pasztet z ciecierzycy
Smaczny pasztet z ciecierzycy. Kto nie jadł niechspróbujezrobićSkładniki250 g ugotowanej wcześniejCiecierzycy50 g Słonecznika łuskanegocebula1/2 pora2 marchewkiząbek czosnku2 łyżki słodkiej czerwonej papryki w proszku1 łyżeczka ...
PYCHOTKA
Przepis na zdrowie
,
Pasztety
Folwark Ketchup premium, Sos salsa mexicana i Sos czosnkowy :-)
Mamy już wyniki konkursu z sosami Folwark, ale to nie koniec inspirujących przepisów z nimi na blogu :-) Dostałam do testowania 3 kolejne - Ketchup Premium, Sos czosnkowy i Sos salsa mexicana.Jeśli też chcecie spróbować tych i wielu innych sosów odszuk...
...Pomysłowe i pyszne śniadania!
Pomysłowe śniadanie
,
Pomysł na śniadanie
,
Testowanie
,
Pomysł na drugie śniadanie
,
Co na śniadanie
,
Jem drugie śniadanie
,
Sosy Folwark
,
Folwark
Papadrelle z sosem mexicana
Pyszna wersja makaronu tym razem na ostrooooo:-) Z sosem Salsa Mexicana firmy Folwark Salsa mexicana jest to sos pomidorowy o charakterystycznym pikantnym smaku. Dodatek kawałeczków zielonej papryki, białej cebuli oraz przypraw nadaje mu niepowtarzalny...
Latosiowy-dom
Kącik kulinarny
,
WSPÓŁPRACA
,
Dania mięsne
,
Dania z makaronu
,
Folwark
,
Mięso mielone
,
Obiady w 20 minut
,
Makaron
Pikantne placki z czarną fasolą w sosie cebulowym
Jak można połączyć prawdziwie dla nas egzotyczny meksykański produkt, czyli mieloną czarną fasolę, z naszym swojskim ziemniakiem ?Fasola ma postać gęstej masy, którą można kroić, można ją wykorzystać na bardzo wiele sposobów.Du...
Sio-smutki
Co na obiad
,
Wege
,
Placki racuchy naleśniki
,
Współpraca: Arriba
Pikantne kotlety mielone ze smażoną fasolą
Lubicie element zaskoczenia w tradycyjnych daniach? Jeśli tak, to polecam Wam moje dzisiejsze kotlety - z wyglądu zwyczajne - nasze polskie -mielone, ale smak mają inny i można im przyznać meksykańskie obywatelstwo :) Są miękkie i kremowe ...
Sio-smutki
Co na obiad
,
Kotlety
,
Współpraca: Arriba
Danie Mexykańskie :)
II fazaJakiś czas temu byliśmy w meksykańskiej knajpie - The MexicanJedliśmy tam danie FAJITAS COMBINADOS które zainspirowało nas do zrobienia tego dania w wersji Dukanowej :)SKŁADNIKI:0,5 kg wołowiny0,5kg piersi z kurczaka2 cebule1 p...
żaba, Mentos i Dukan w kuchni :)
Podpowiedzi wyszukiwań
Serniki
śledzie na czerwonej kapuście
Ciasto karmelowe z kremem makowym
Nalewka z pigwy z arcydzięglem
Eva lovia
Poprostupycha
Smazone aterynkine Aterynki smażone
Smazone Aterynki smażone