Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Veganism in progress
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
72
Sos fasolowy z jarmużem
Dużą garść jarmużu miksujemy z kilkoma suszonymi pomidorami, dodajemy puszkę białej fasoli i znów miksujemy, na gładką masę. Na oleju podsmażamy 200 gramów pieczarek. Usmażone pieczarki zalewamy sosem, dusimy. Dodajemy 4 łyżki płatków drożdżowych...
Veganism in progress
Orzechowy koktajl
Znudziły Ci się kanapki na kolację, a może pożywny koktajl?Garść szpinaku, szklanka mleka roślinnego, łyżka miodu, 2 łyżki masła orzechowego (bez cukru), garść mrożonych owoców (na przykład jagody), 2 banany – wszystko miksujemy....
Veganism in progress
Śniadanie na rozbudzanie
Nie wiem jak Wy, ale ja potrzebuje porządnego wzmocnienia, w oczekiwaniu na prawdziwą wiosnę. Szare poranki nie dodają mi wigoru. Dlatego przygotował dziś dla siebie i moje rodziny takie śniadanie:(2,5 porcji)Szklanka mleka roślinnego0,5 szklank...
Veganism in progress
Kotlety z grochu w pysznym sosie pieczarkowym
Przepis na najprawdopodobniej najpyszniejszy i najłatwiejszy sos świata:Garść pieczarek kroimy drobno i podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju, tak, by najpierw się smażyły. Pieczarki oddają najlepszy smak potrawie, jeśli najpierw dobrze się usmażą, a&...
Veganism in progress
Koktajl mocy
Przed treningiem, po treningu, a nawet zamiast jeśli nie masz na niego siły, proponujemy Wam dziś koktajl mocy. Na wiosenne przemęczenie, pełen witamin, białka i wszystkiego, czego nasze, umęczone zimą, ciała potrzebują.Szklanka mleka roślinnego...
Veganism in progress
Orzechowy sos na bazie tofu
Chodził za mną biały sos do makaronu tagiatelle. W zamierzchłych, niewegańskich czasach robiliśmy tłusty, niezdrowy i obrzydliwie smaczny sos serowy. Wymyśliłem równie pyszną alternatywę w wersji roślinnej, w dodatku bardzo zdrową. Potrze...
Veganism in progress
Sos fasolowy w 3minuty
Na odrobinie oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę i kawałek pora. Puszkę białek fasoli razem z zalewą miksujemy na gładko i wlewamy na patelnię. Wsypujemy 4-5 łyżek płatków drożdżowych, mieszamy, doprawimy ziołami (na przykład mieszanką – zioła pr...
Veganism in progress
Kopytka inaczej
Puszka białej fasoliPorOlej6 średnich ziemniakówSólGałka muszkatołowa Mąka ziemniaczana (ilość zależy od rodzaju ziemniaków, będziemy dodawać ją do ciasta aż to przestanie lepić się do rąk)Mąka pszenna (pełnoziarnista) 0,5 szklankiGotujemy obran...
Veganism in progress
Naleśniki królewskie
Wegańskie naleśniki to nie jest oksymoron. Choć przyzwyczajeni jesteśmy, że niektóre tradycyjne potrawy nie mogą wyjść bez mleka i jaj. Okazuje się, że dieta roślinna radzi sobie z każdym wyzwaniem. Jeśli macie ochotę na grube, pulchne placki w ameryk...
Veganism in progress
Warsztaty NOT SO FAST FOOD
W niedzielę, w ramach festiwalu Zielone Smaki Łodzi, Michał prowadził warsztaty kuchni roślinnej – NOT SO FAST FOOD. Kolejny raz miał okazję realizować się w takiej roli i mam wrażenie, że bardzo to lubi. On pewnie sam ma wobec swojej pracy dużo zastr...
Veganism in progress
Zupa z dyni z nutką imbiru
Jedną cebulę i dwa ząbki czosnku pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Pół średniej dyni i 4 duże marchewki pokroić w kostkę i dorzucić na patelnię. Podsmażać z dodatkiem sosu sojowego i dusić pod przykryciem. Zalać bulionem warzywn...
Veganism in progress
Magiczna pomidorówka
1kg pomidorów, 2 cebule, pół szklanki czerwonej soczewicy, ¼ szklanki fasoli mung, 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanejCebule obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy, podlewamy wodą i dusimy. Dokładamy pokrojone pomidory (warto je wcześniej sparzyć i obrać...
Veganism in progress
Jesienne zupy
Zupa to moim zdaniem cudowne dania. Daje możliwość w prosty i szybki sposób dostarczyć nam wszystkiego, czego w danym momencie potrzebujemy: ciepła, energii lub zupełnie odwrotnie orzeźwienia i lekkości. Czasami wybierzemy pożywny krupnik, czasami eter...
Veganism in progress
Tofucznica z pomidorami
Podsmażamy jedną, pokrojoną w kostkę cebulę. Obieramy dwa małe, dojrzałe pomidory i kroimy w kostkę. Pomidory dodajemy do cebuli, smażymy przez chwilę, aż się rozpadną. Rozgniatamy w palcach kostkę tofu polsoi (białe bio tofu – taka większa kostka sta...
Veganism in progress
Tortilla z marynowanym tofu
Marynujemy białe tofu polsoi:do miseczki z drobno pokrojonym (w cienkie plastry) tofu, dodajemy sos sojowy. Odstawiamy na godzinę (w tym czasie kilkakrotnie mieszamy). Po godzinie dodajemy sól, olej (4 łyżki), czosnek (2 zgniecione ząbki). Mieszamy i ...
Veganism in progress
Sałatka ziemniaczan - według mamy Małgosi
Sałatka ziemniaczana - ziemniaki ugotowane i pokrojone w grube plastry, pieczarki usmażone pokrojone w plasterki, kiełbaski polsoi curry pokrojone w plasterki, ogórki kiszone pokrojone w plasterki, brokuły (podzielone w różyczki, ugotowane, ale lekko ...
Veganism in progress
1
2
3
Następna
→