Absolutnie nie mogłam się oprzeć pokusie upieczenia
tej tarty. Tak apetycznie wygląda, że musiałam ją mieć:)
Kruche ciasto
1 1/4 szklanki mąki
2 łyżki cukru
szczypta soli
125 g masła
3 łyżki lodowatej wody
Mąkę wymieszać z cukrem i sola, dodać masło i posiekać.
Dodać 2 łyżki wody, wymieszać.
Jeżeli ciasto ciągle jest suche, dodawać stopniowo pozostałą łyżkę wody.
Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię plastikowa i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.
Nadzienie
2 łyżeczki masła
2 łyżki cukru
2 pokrojone w plasterki jabłka
2 pokrojone w plasterki gruszki
1 łyżeczka miodu
Rozgrzać patelnię, wrzucić masło.
Gdy się rozpuści, dodać cukier. W momencie brązowienia cukru dodać jabłka, gruszki i miód.
Smażyć ok. 1-2 minuty, cały czas mieszając.
Odstawić do przestudzenia.
Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia w kształcie krążka o średnicy ok. 32cm.
Papier z ciastem przenieść na blachę. Na środek wyłożyć nadzienie. Założyć brzegi.
Ciasto posmarować rozbitym jajkiem i posypać cukrem.
Tartę piec w temperaturze 200 st C przez ok. 30 - 35 minut, aż owoce będą miękkie, a ciasto złociste. Studzić na kratce.
Smacznego!