To chyba najlepszy przepis na rogaliki, jaki wypróbowałam. Szybki, prosty, a rogaliki znikają tak szybko, że następnym razem będą z podwójnej porcji.
4 szklanki mąki
4 dag drożdży
1 masło
1 śmietana 18%, ok. 250 ml
3 żółtka
3 łyżki cukru
nadzienie, ja robiłam 3 rodzaje: dżem, budyń waniliowy i czekolada :)
Żółtka utrzeć z cukrem.
Masło posiekać z mąką.
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i dodać śmietanę. Odstawić na 10 minut.
Do mąki z masłem dodać utarte żółtka, drożdże ze śmietaną i zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części. Z każdej rozwałkować koło i podzielić na 8. Na brzegu położyć nadzienie i zawijać do środka.
Odstawić rogaliki do wyrośnięcia na 15 minut.
Piec w 175 st. C na złoty kolor, ok. 25 minut. Wcześniej można posmarować białkiem.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!