Chrupiące, aromatyczne ciasteczka owsiane. Nie wymagają dużo czasu. Bardzo polecam:)
1 szklanka mąki (użyłam pół pszennej/pół żytniej)
2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki orzechów posiekanych
1/2 szklanki cukru pudru
1 duże jajko
1 kostka masła
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Płatki owsiane przyrumienić na suchej patelni i odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier i jajko.
Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, orzechy, płatki i dodać do masy.
Z ciasta formować kulki i lekko je rozpłaszczyć. Jeśli ciasto jest za lepkie można je włożyć na chwilę do lodówki.
Piec w 170 stopniach ok. 10 minut.