Bardzo zdziwił mnie sposób wykonania tejże szarlotki i nie byłam pewna co do tego czy wyjdzie. Robi się ja bardzo szybko, a smak jest niebiański! Zapraszam do pieczenia.
Składniki:
-2 szkl. kaszy manny błyskawicznej
-2 szkl. mąki
-szklanka cukru
-2 łyżeczki proszku
Dodatkowo:
-2-2,5kg kwaśnych jabłek
-cukier według uznania
-cynamon do smaku
-kostka masła (dobrze schłodzone a najlepiej lekko zamrożone)
Wykonanie:
Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka lub wysokiej patelni i prażymy razem z cukrem i cynamonem aż zmiękną.
Mąkę, kaszę,cukier i proszek dobze mieszamy razem i dzielimy na 3 równe części. Jedną część wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (25x35) i wyrównujemy,wykładamy połowę jabłek, następnie drugą część sypkich produktów, na to resztę jabłek i na sam wierzch trzecią część składników na ciasto. Wyrównujemy i trzemy na tarce na grubych oczkach na powierzchni całego ciasta.
Pieczemy w temp. 190'C przez 40-60 min.
Smacznego!