Może nie jest to wypiek ale jak najbardziej pasuje tutaj :) w wielu przepisach na różne ciasta np Raffaello występuje ten właśnie składnik. Ponieważ w najbliższym czasie planuję upichcić taki oto przysmak , postanowiłam zrobić domowej roboty likier kokosowy (zaoszczedzając parę groszy na kupnie oryginału), który z resztą uważam za dużo lepszy :)
Składniki:-500ml dobrej jakości wódki
-200g wiórek kokosowych
-puszka mleczka kokosowego
-puszka mleka skondensowanego słodzonego
-kartonik mleka skondensowanego niesłodzonego
Wykonanie:
Wiórki zalać wódką, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na około 5 dni. Po tym czasie przecedzić np. przez pieluchę tetrową. Wódkę zmiksować z reszta płynnych składników i przelać do butelek. Przechowywać w lodówce.Odcedzone wiórki warto zamknąć w szczelnym opakowaniu i zużyć np. do deserów i ciast.